Zupa krem dyniowo jabłkowy po 18 miesiącu

Aromatyczna zupa na wywarze warzywnym z miąższem z dyni, sokiem jabłkowym, mlekiem i pestkami z dyni. Dla dziecka po 18 miesiącu. danie dobre dla całej rodziny!

zupa krem z dyni i jabłka dla dziecka

Aromatyczna zupa na wywarze warzywnym z miąższem z dyni, sokiem jabłkowym, mlekiem i pestkami z dyni. Dla dziecka po 18 miesiącu. danie dobre dla całej rodziny!

Składniki:

  • 300 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
  • 1 marchewka
  • ½ korzenia pietruszki
  • ½ pora
  • ¼ selera
  • ½ małej cebuli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 70 ml soku jabłkowego
  • płaska łyżeczka tymianku
  • szczypta pieprzu
  • posiekane pestki dyni
  • ok. 150 ml wody
  • 70 ml mleka modyfikowanego lub krowiego

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • blender
  • garnek
  • patelnia

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć marchew, pietruszkę, pora, selera. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjmij z wywaru. Marchewkę zostaw a resztę możesz wrzucić.

Miąższ z dyni, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj dynię i marchewkę, krótko podduś. Przełóż warzywa do warzywnego bulionu, wlej sok jabłkowy i dodaj przyprawy. Gotuj zupę około 20 min. Zupę zmiksuj i pozostaw do ochłodzenia. Dodaj mleko wymieszaj i posyp posiekanymi pestkami dyni.

Uwagi

Jeśli zupa jest za gęsta dodaj więcej mleka lub dodaj przegotowaną wodę.

fot.
Fotolia