Aromatyczna zupa na wywarze warzywnym z miąższem z dyni, sokiem jabłkowym, mlekiem i pestkami z dyni. Dla dziecka po 18 miesiącu. danie dobre dla całej rodziny!
Aromatyczna zupa na wywarze warzywnym z miąższem z dyni, sokiem jabłkowym, mlekiem i pestkami z dyni. Dla dziecka po 18 miesiącu. danie dobre dla całej rodziny!
Składniki:
- 300 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
- 1 marchewka
- ½ korzenia pietruszki
- ½ pora
- ¼ selera
- ½ małej cebuli
- łyżka oliwy z oliwek
- 70 ml soku jabłkowego
- płaska łyżeczka tymianku
- szczypta pieprzu
- posiekane pestki dyni
- ok. 150 ml wody
- 70 ml mleka modyfikowanego lub krowiego
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- blender
- garnek
- patelnia
Sposób przyrządzenia
W garnuszku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć marchew, pietruszkę, pora, selera. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Warzywa wyjmij z wywaru. Marchewkę zostaw a resztę możesz wrzucić.
Miąższ z dyni, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj dynię i marchewkę, krótko podduś. Przełóż warzywa do warzywnego bulionu, wlej sok jabłkowy i dodaj przyprawy. Gotuj zupę około 20 min. Zupę zmiksuj i pozostaw do ochłodzenia. Dodaj mleko wymieszaj i posyp posiekanymi pestkami dyni.
Uwagi
Jeśli zupa jest za gęsta dodaj więcej mleka lub dodaj przegotowaną wodę.