Przygotuj smażone pulpety rybne na pianie z białek z dorsza lub mintaja z jabłkiem i koperkiem.
Składniki
Niezbędne przybory kuchenne
- ½ kg dorsza lub mintaja
- ¼ szklanki bułki tartej
- kwaśne jabłko
- jajko
- pieprz, majeranek
- olej z pestek winogron
Sposób przyrządzenia
- maszynka do mielenia
- tarka
- mikser
- patelnia
Zmiel rybę. Jabłko utrzyj na tarce o drobnych oczkach. Oddziel żółtko od białka. Do białka wsyp odrobinę soli ubij sztywną pianę. Jabłka, bułkę tartą, zmieloną rybę i przyprawy wymieszaj. Masę delikatnie połącz z pianą. Formuj nieduże płaskie kotleciki i smaż na oleju z obu stron. Usmażone kotleciki wykładaj na papierowe ręczniki by odsączyć je z tłuszczu.
fot.
Fotolia