Pulpety z ryby w sosie koperkowym po 12 miesiącu

Pyszne rybne pulpety z ryżem w aromatycznym koperkowym sosie. Szybko się je robi i ze smakiem zjada.

ryba w sosie koperkowym
Składniki
  • filet z białej ryby morskiej
  • 3 łyżki ugotowanego ryżu
  • mała cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 250 ml wywaru z warzyw
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki koperku
  • łyżka soku z cytryny
  •  biały pieprz
Niezbędne przybory kuchenne
  • maszynka do mielenia
  • garnek
Sposób przyrządzenia

Filet przepuść przez maszynkę z cebulą. Do masy rybnej dodaj sok z cytryny, ugotowany ryż, jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeżeli trzeba, bo masa jest za rzadka dodaj bułkę tartą. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące ziemniaczanej.

W garnku zagotuj wywar, na wrzątek włóż pulpety i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Jogurt wymieszaj z koperkiem i połącz z wywarem.
fot.
Fotolia