Pyszne rybne pulpety z ryżem w aromatycznym koperkowym sosie. Szybko się je robi i ze smakiem zjada.
Składniki
Niezbędne przybory kuchenne
- filet z białej ryby morskiej
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- mała cebula
- jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 250 ml wywaru z warzyw
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki koperku
- łyżka soku z cytryny
- biały pieprz
Sposób przyrządzenia
- maszynka do mielenia
- garnek
Filet przepuść przez maszynkę z cebulą. Do masy rybnej dodaj sok z cytryny, ugotowany ryż, jajko oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Jeżeli trzeba, bo masa jest za rzadka dodaj bułkę tartą. Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpety wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w mące ziemniaczanej.
W garnku zagotuj wywar, na wrzątek włóż pulpety i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Jogurt wymieszaj z koperkiem i połącz z wywarem.
fot.
Fotolia