Kluski leniwe na parze po 12 miesiącu

Niezwykle delikatne i oczywiście przepyszne kluski leniwe gotowane na parze.

przepisy dla dzieci

Niezwykle delikatne i oczywiście przepyszne kluski leniwe gotowane na parze.

Składniki

  • 1 spory ziemniak
  • łyżka twarogu
  • żółtko
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Niezbędne przybory kuchenne

  • garnuszek
  • miseczka
  • łyżka wazowa

Sposób przyrządzenia

W garnuszku zagotuj wodę, na wrzątek wrzuć ziemniaka i gotuj do miękkości ok. 15 min. Ugotowanego ziemniaka zgnieć, dodaj łyżkę twarogu, żółtko oraz łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Z masy formuj kulki wielkości orzecha laskowego (na jeden kęs) i gotuj na parze 5-7 minut.

fot.
Fotolia