Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu
Prosty przepis na kluski z dyni - gnocchi
Delikatne i smaczne kluseczki gnocchi z dyni dla niemowlęcia po 10 miesiącu
Składniki na kluseczki gnocchi z dyni
- 250 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- 300 g mąki,
- 1 jajko
- pieprzu
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- garnek
- sito
- blender
- stolnica
- widelec
- garnek
Jak przygotować dyniowe kluski
Dynię pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze. Po ugotowaniu dynie bardzo dobrze odsącz na sitku lub odparuj i zmiksuj na puree. Dodaj jajko, przyprawy i dobrze wymieszaj. Do masy dosypuj stopniowo mąką i zagniataj gładkie ciasto. Powinno łatwo odchodzić od ręki.
Z ciasta formuj wałeczki o grubości ok. 1 cm, następnie krój je na kawałki ok. 1,5 cm. Każdy kluseczek rozpłaszcz ząbkami widelca odciskając na klusce ich kształt.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzucaj kluski partiami na wrzątek gotuj, aż wypłyną na powierzchnię i odcedzaj. Można je podawać same lub z masełkiem.