Kluski gotowane na parze, zwane też parowańcami, buchtami lub pampuchami są delikatne, doskonałe na ciepłą kolację lub podwieczorek dla całej rodziny.
Prosty przepis na pampuchy na parze
Kluski gotowane na parze, zwane też parowańcami, buchtami lub pampuchami są delikatne, doskonałe na ciepła kolację lub podwieczorek dla całej rodziny.
Składniki na pampuchy
- 1/2 kg mąki pszennej (przesianej przez sitko)
- 1 szklanka mleka (o temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 3 łyżki masła stopionego (ostudzone)
- 30g świeżych drożdży
- szczypta soli
- cukier
Niezbędne przybory kuchenne
- miseczka
- miska
- sitko
- ściereczka
- stolnica
- garnek do gotowania na parze
Sposób przyrządzenia pampuchów
Rozczyn:
Do małej miseczki pokrusz drożdże i obsyp je odrobiną cukru. Kiedy drożdże zaczną pracować (rozpuszczać się) dodaj mleko i dosyp z odmierzonej ilość maki łyżkę, tak by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto
Do miski wsyp przesiana przez sitko mąkę, zrób dołek i do dołka wybij jajka i wlej rozczyn. Rózgą, czubkiem noża lub widelcem delikatnie zagarniaj mąkę z płynem, następnie wyrabiaj ciasto ręką tak długo, aż będzie odrywać się od brzegów miski i twojej ręki. Teraz właśnie jest czas na dodanie stopionego masła i szczypty soli, dalej wyrabiaj aż masło całkowicie połączy się z ciastem. Ciasto uformuj kulę, włóż do miski a miskę przykryj ściereczką. Miskę ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, po około 30 minutach ciasto powinno być już wyrośnięte. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj okrągłe kluski wielkości pączków i układaj na stolnicy posypanej mąką.
Uformowane kluski przykryj ściereczką i zostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Gdy kluski podrosną, gotuj je partiami na parze przez ok. 10 min, aż będą puszyste. Kluski jemy na ciepło z owocowym sosem, warzywnym dipem lub stopionym masłem i cynamonem.
SMACZNEGO!