Knedle to danie place lizać, dzięki któremu dzieciństwo ma zapach cynamonu i ciepłych śliwek. A danie to przy okazji jest bardzo proste do wykonania. Knedle mogą być daniem obiadowym lub wczesną ciepłą kolacją – oczywiście dla całej rodziny.
Knedle to danie place lizać, dzięki któremu dzieciństwo ma zapach cynamonu i ciepłych śliwek. A danie to przy okazji jest bardzo proste do wykonania. Knedle mogą być daniem obiadowym lub wczesną ciepłą kolacją – oczywiście dla całej rodziny.
Składniki:
- 1kg ziemniaków
- 300g maki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1kg dojrzałych śliwek węgierek
- cynamon
- masło
- bułka tarta
- cukier
Niezbędne przybory kuchenne:
- nóź
- miska na śliwki
- praska do ziemniaków
- stolnica
- duży garnek
- łyżka cedzakowa
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie w mundurkach i pozostaw do ostudzenia.
- Śliwki umyj i usuń z nich pestki nacinając kawałek śliwki. Pozbawione pestek śliwki obsyp brązowym cukrem i cynamonem.
- Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę do ziemniaków (lub maszynkę do mięsa) i wyłóż na stolnicę tworząc ładny kopczyk. Zrób w kopczyku wgłębienie. Do utworzonego dołka dodaj mąkę, jajko i sól i szybko zagniataj ciasto aż wszystkie składnik dokładnie się połączą. Ciasto uformuj w wałek i krój na niezbyt grube placuszki. Każdy placuszek uformuj placami rozgniatając go delikatnie tak by powiększył swoją powietrznię, ale nie zbyt cienko. Na środek placuszka układaj po jednej śliwce. Zlep brzegi i utocz dłońmi zgrabną kulkę. Gotowe odkładaj na stolnice podsypaną mąką.
- W dużym garnku zagotuj wodę, lekko osól i na wrzątek partiami wrzucaj knedle. Gotuj pod przykryciem a kiedy woda ponownie się zagotuje garnek odkryj i gotuj ok. 3-5 minut od wypłynięcia klusków na powierzchnię wody.
- Ugotowane knedle wyławiaj łyżką cedzakowa i wykładaj na talerz – możesz podać posypane cukrem i cynamonem lub/i startą bułką zrumienioną na maśle.
Smacznego!
fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada