Omlet może być zarówno daniem śniadaniowym jak i obiadowym, na słodko i na słono. Zobacz wersję z pomidorami i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Omlet może być zarówno daniem śniadaniowym jak i obiadowym, na słodko i na słono. Zobacz wersję z pomidorami i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!
Składniki
- duży pomidor
- 3 jajka,
- 2-3 łyżki masła,
- łyżka mąki
- łyżka mleka
- 2 łyżki pokruszonego sera feta
- zioła prowansalskie
- pieprz
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- mikser
- miska
- patelnia
Sposób przyrządzenia
Pomidora sparz wrzątkiem obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i drobno pokrój. Jajka wybij do wysokiego naczynia dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż jajka się spienią. Do jajek dodaj mąkę i mleko, zmiksuj dodaj pomidora, pieprz i zioła prowansalskie i wymieszaj. Na patelni roztop masło, wlej masę omletową i smaż, aż wierzch omletu będzie lekko ścięty. Posyp omlet fetą. Delikatnie wciśnij ser w masę jajeczną i przewróć na drugą stronę. Dosłownie chwilkę dosmaż. I gotowe.