Omlet ma kolor czerwony po 18 miesiącu

Omlet może być zarówno daniem śniadaniowym jak i obiadowym, na słodko i na słono. Zobacz wersję z pomidorami i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!

przepis na omlet z pomidorami

Omlet może być zarówno daniem śniadaniowym jak i obiadowym, na słodko i na słono. Zobacz wersję z pomidorami i fetą, możesz go przygotować dla niemowlęcia po 18 miesiącu. Danie dobre dla całej rodziny!

Składniki

  • duży pomidor
  • 3 jajka,
  • 2-3 łyżki masła,
  • łyżka mąki
  • łyżka mleka
  • 2 łyżki pokruszonego sera feta
  • zioła prowansalskie
  • pieprz

Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • mikser
  • miska
  • patelnia

Sposób przyrządzenia

Pomidora sparz wrzątkiem obierz ze skórki, wykrój gniazda nasienne i drobno pokrój. Jajka wybij do wysokiego naczynia dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż jajka się spienią. Do jajek dodaj mąkę i mleko, zmiksuj dodaj pomidora, pieprz i zioła prowansalskie i wymieszaj. Na patelni roztop masło, wlej masę omletową i smaż, aż wierzch omletu będzie lekko ścięty. Posyp omlet fetą. Delikatnie wciśnij ser w masę jajeczną i przewróć na drugą stronę. Dosłownie chwilkę dosmaż. I gotowe.

fot.
Fotolia