Racuszki z dyni po 18 miesiącu

Racuszki z dyni po 18 miesiącu niezwykle delikatne i smaczne. Dla całej rodziny.

racuszki z dyni

Racuszki z dyni po 18 miesiącu niezwykle delikatne i smaczne. Dla całej rodziny.

Składniki:

  • 300 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • olej z pestek winogron,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1 jajko
  • 1 łyżki śmietany,


Niezbędne przybory kuchenne

  • deska do krojenia
  • nóż
  • tarka
  • mikser
  • dwie miski
  • patelnia


Sposób przyrządzenia

Miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Jajka umyj i oddziel żółtka od białek do osobnych misek.

Białka ubij na sztywną pianę (nie zapomnij dodać szczypty soli wtedy się lepiej ubija).

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i masłem na jednolitą masę, połącz ze śmietaną, startą dynią, szczyptą soli i mąką. Dokładnie wymieszaj.

Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie ja wmieszaj do masy.

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.

Usmażone racuszki odsącz na papierowym ręczniku.

Możesz podać je same lub z cukrem.

fot.
osesek.pl