Racuszki z dyni po 18 miesiącu niezwykle delikatne i smaczne. Dla całej rodziny.
Racuszki z dyni po 18 miesiącu niezwykle delikatne i smaczne. Dla całej rodziny.
Składniki:
- 300 g obranego i wypestkowanego miąższu z dyni,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- olej z pestek winogron,
- ½ szklanki mąki,
- 1 jajko
- 1 łyżki śmietany,
Niezbędne przybory kuchenne
- deska do krojenia
- nóż
- tarka
- mikser
- dwie miski
- patelnia
Sposób przyrządzenia
Miąższ dyni zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Jajka umyj i oddziel żółtka od białek do osobnych misek.
Białka ubij na sztywną pianę (nie zapomnij dodać szczypty soli wtedy się lepiej ubija).
Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i masłem na jednolitą masę, połącz ze śmietaną, startą dynią, szczyptą soli i mąką. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie ja wmieszaj do masy.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na jasnozłoty kolor.
Usmażone racuszki odsącz na papierowym ręczniku.
Możesz podać je same lub z cukrem.