Zapiekanka z cukinii po 18 miesiącu

Z cukinii i delikatnego mięsa królika przygotuj pyszną zapiekankę pod beszamelem. danie dla całej rodziny!

zapiekanka z cukinią i królikiem

Składniki

  • mielone mięso królika ( lub cielęce)
  • oliwa z oliwek
  • cukinia
  • szczypta pieprzu i majeranku
  • ryż

na sos beszamel:

  • 4 dag mąki
  • 4 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej

Niezbędne przybory kuchenne

  • patelnia
  • nóż
  • garnek
  • piekarnik nagrzany do 200C
  • naczynie do zapiekania
  • folia aluminiowa

Sposób przyrządzania:

Ugotuj ryż. Mielone mięso wymieszaj z przyprawami i uduś na oliwie. Cukinie pokrój w wzdłuż by powstały długie plastry.

Teraz robimy beszamel, bo bez niego ani rusz.

Na patelni roztop masło, zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Rozcieraj składniki na jednolitą masę. Patelnię postaw na bardzo małym ogniu i stale mieszając powoli dolewaj mleko. Mieszaj dopóty, dopóki sos nie osiągnie konsystencji gęstej śmietany. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Gdyby przypadkiem sos się "zgrudkował", przetrzyj przez sito.

Małą foremkę wysmaruj oliwą i wyłóż ją w poprzek płatami z cukinii tak, aby można było nim przykryć farsz. Na cukinię połóż warstwę mięsa no nią warstwę ryżu i jak trzecią warstwę znowu mięso. Przykryj wystającą cukinią. Jeśli masz jeszcze kawałki cukinii a farsz nie jest przykryty to oczywiście wykorzystaj je. Całości polej sosem beszamelowym. Przykryj folią aluminiową Nagrzej piekarnik i wstaw zapiekankę na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię. Podawaj pokrojone w kwadraty.

fot.
Fotolia