Z cukinii i delikatnego mięsa królika przygotuj pyszną zapiekankę pod beszamelem. danie dla całej rodziny!
Składniki
- mielone mięso królika ( lub cielęce)
- oliwa z oliwek
- cukinia
- szczypta pieprzu i majeranku
- ryż
na sos beszamel:
- 4 dag mąki
- 4 dag masła
- 1/2 l mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
Niezbędne przybory kuchenne
- patelnia
- nóż
- garnek
- piekarnik nagrzany do 200C
- naczynie do zapiekania
- folia aluminiowa
Sposób przyrządzania:
Ugotuj ryż. Mielone mięso wymieszaj z przyprawami i uduś na oliwie. Cukinie pokrój w wzdłuż by powstały długie plastry.
Teraz robimy beszamel, bo bez niego ani rusz.
Na patelni roztop masło, zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Rozcieraj składniki na jednolitą masę. Patelnię postaw na bardzo małym ogniu i stale mieszając powoli dolewaj mleko. Mieszaj dopóty, dopóki sos nie osiągnie konsystencji gęstej śmietany. Dodaj sól i gałkę muszkatołową. Gdyby przypadkiem sos się "zgrudkował", przetrzyj przez sito.
Małą foremkę wysmaruj oliwą i wyłóż ją w poprzek płatami z cukinii tak, aby można było nim przykryć farsz. Na cukinię połóż warstwę mięsa no nią warstwę ryżu i jak trzecią warstwę znowu mięso. Przykryj wystającą cukinią. Jeśli masz jeszcze kawałki cukinii a farsz nie jest przykryty to oczywiście wykorzystaj je. Całości polej sosem beszamelowym. Przykryj folią aluminiową Nagrzej piekarnik i wstaw zapiekankę na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia zdejmij folię. Podawaj pokrojone w kwadraty.