Jestem orędowniczką domowego gotowania, lubię gdy w domu pachnie ziołami czy pieczonym ciastem…
Poleca
Domowa kuchnia ponad wszystko :-)
Jestem orędowniczką domowego gotowania, lubię mieszać, kroić, piec, smażyć, przyprawiać… lubię gdy w domu pachnie ziołami, domowym chlebem czy pieczonym ciastem… Lubię wiedzieć, z jakich produktów jest przygotowane to, co je moja rodzina. (Nie, nie jestem ekoterrorystką, choć marzy mi się własny ogród warzywny) Wreszcie lubię korzystać z różnych kuchennych ułatwiaczy. Dzięki nim można szybko przygotowywać w domu zdrowe potrawy ze świeżych produktów, bez zbędnych dodatków, nie ociekające tłuszczem, z zachowaniem walorów odżywczych i smakowych.
Jak ugotować coś smacznego, mieć wolne ręce i czystą kuchnię?
A teraz pomyśl, właśnie wróciłaś z maluchem ze spaceru, przydałby się ciepły posiłek albo jakiś smaczny podwieczorek. Jedyne co musisz zrobić, to przygotować produkty, nastawić temperaturę i czas. Nie, nie musisz stać nad garnkami, mieszać, pilnować czy coś się nie przypala. Cudownie, prawda?
Możesz chwilę odpocząć, albo pobawić się w Indian… tak, wiem, ten wybór nie zawsze zależy do ciebie, bo przecież skoro siedzisz to możesz się bawić ;-)
Zaraz, zaraz… o czym ona mówi. Jaki odpoczynek, jacy Indianie, jakie wolne ręce? Przecież ja tu gotować muszę…
Gotuj sprytnie
Gdyby Indianie znali technologię RapidAir, też by gotowali gorącym powietrzem, a właściwie gotowali, piekli, smażyli, a wszystko to praktycznie bez użycia tłuszczu, w krótkim czasie, bez konieczności „stania przy garach” - mieszania i pilnowania. Nie wierzysz? To zobacz, jakie smakowitości przygotował mój nowy kuchenny pomocnik!
Na śniadanie - pieczona owsianka
Składniki na owsiankę
- jedno jabłko
- 100g płatków owsianych
- płaska łyżka masła klarowanego
- cynamon
- cukier trzcinowy lub syrop klonowy
Potrzebujesz naczynie do zapiekania o średnicy mniej więcej 15 cm, nóż, deskę do krojenia, miskę i Airfryer Philips XL.
Jabłko umyj, obierz i pokrój w kostkę. Ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cynamonem, wymieszaj. Do miski wsyp płatki, oprósz cynamonem, dodaj cukier lub łyżeczkę syropu klonowego oraz masło. Wszystko wymieszaj, najlepiej palcami - tak, jakbyś chciała wetrzeć masło w płatki owsiane. Na jabłka wyłóż płatki, przykrywając je jak kołderką. Jabłka powinny być przykryte warstwą płatków. Najpierw nagrzej urządzenie – tak, jak nagrzewa się piekarnik zanim się coś do niego wstawi.
Ustaw na dotykowym panelu sterowania temperaturę na 180°C, bez ustawiania czasu. Po dosłownie chwili urządzenie sygnałem dźwiękowym informuje, że jest już gotowe. Teraz ustaw temperaturę na 180°C, a czas na 25 minut, zamknij szufladę, wciśnij start. Po 25 minutach sygnał dźwiękowy da ci znać - śniadanie gotowe.
Jeśli nie zjesz całej owsianki Airfryer bez problemu podgrzeje ją później dla ciebie - ustaw temperaturę na 60°C, a czas na 7 minut. Smacznego!
Pierś z kurczaka pieczona w papilocie z cukinią
Składniki
- pierś z kurczaka
- mała cukinia
- sos sojowy lub różowa sól himalajska
- rozmaryn
- tymianek
Potrzebujesz papier do pieczenia, nóź, deskę do krojenia, miskę na cukinię, miskę na mięso
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, dopraw rozmarynem, sosem sojowym i wymieszaj, żeby przyprawy oblepiły mięso. Cukinię przekrój wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz na pół. A potem w poprzek na trzy… Dobra, po prostu pokrój tak, jak na zdjęciu :-). Przełóż cukinię do miski, dopraw tymiankiem i odrobiną soli himalajskiej, wymieszaj. Potrzebujesz teraz kawałek papieru do pieczenia, w który zapakujesz kurczaka. Kawałki mięsa rozłóż na papierze w jednej warstwie obok siebie i zamknij papilota. Nie dodawaj tłuszczu, nie ma takiej potrzeby.
Tak jak w poprzednim przepisie, najpierw nagrzej urządzenie. Ustaw na dotykowym panelu sterowania temperaturę na 170°C, bez ustawiania czasu. I znów dosłownie po chwili urządzenie sygnałem dźwiękowym informuje, że jest już gotowe. Ustaw temperaturę Airfryera na 170°C, a czas na 15 minut. W koszyku urządzenia ułóż papilot z mięsem, a naokoło rozłóż cukinię. Zamknij szufladę, wciśnij start. Po 15 minutach sygnał dźwiękowy da ci znać, że danie gotowe. Mięso będzie soczyste i delikatne, a cukinia upieczona.
Podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną.
Super porada. Korzystając z przystawki grillowej, która stworzy dwa poziomy, możesz w tym samym czasie ugotować dwie wersje dania, jedną przyprawiając dla siebie, a drugą - z myślą o dziecku.
Czas na deser albo podwieczorek, jak kto woli, do wyboru - Airfryer upiecze jabłka albo muffinki z truskawkami.
Składniki na pieczone jabłko
- jabłko
- mielony cynamon
- miód spadziowy albo gryczany
Potrzebujesz naczynie do zapiekania, nożyk do wydrążenia gniazda nasiennego z jabłka
Jabłko umyj, wydrąż na wylot gniazdo nasienne. Jabłko ma być w całości. Przełóż je do naczynia do zapiekania. Jabłko ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem. Oprósz cynamonem. Nagrzej Airfryer jak w poprzednich przepisach. Naczynie do zapiekania z jabłkiem wstaw do koszyka i zamknij szufladę. Następnie ustaw na dotykowym wyświetlaczu: temperaturę na 180°C, a czas na 25 minut. Wciśnij start i… gotowe! Po 25 minutach sygnał dźwiękowy da ci znać, że jabłko jest już upieczone. Wyjmij naczynie z jabłkiem i odczekaj chwilę, aż przestygnie. Polej deser łyżeczką płynnego miodu np. spadziowego albo gryczanego.
Super porada. Jednocześnie możesz upiec 4 spore jabłka, a każde doprawić inaczej. Piekąc jabłko dla niemowlaka, zrezygnuj z przypraw - ciepłe jabłko możesz zmiksować blenderem na gładki mus albo rozgnieść widelcem.
Mamo, ja chce frytki!
Musisz być na to gotowa - prędzej czy później z ust Twojej pociechy padnie takie zamówienie. Od dawna na hasło frytki wyciągam blachę, nastawiam piekarnik i kroję ziemniaki. Tradycyjne frytkownice nie mają wstępu do mojej kuchni – raz, że takie gotowanie jest mocno niezdrowe, a dwa - zapach oleju, który osiada na wszystkim jak dym z papierosa, jest dla mnie nie do zaakceptowania. Dzięki Airfryer Philips XL na prośbę mamo, zrób frytki mogę je przygotować bez brzydkiego zapachu, a co najważniejsze w zdrowszy sposób - praktycznie bez użycia tłuszczu. Frytki wychodzą chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku i nie są nasiąknięte tłuszczem.
Przepis na domowe frytki ze świeżych ziemniaków
Składniki
- 1kg dużych ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia
- sól, kminek lub inne przyprawy do smaku - w domowym zaciszu możesz eksperymentować ze smakami
- łyżka oleju rzepakowego
Potrzebujesz krajalnicę do frytek albo nóź i deskę, miskę z lodowatą wodą i ręczniki papierowe
Ziemniaki obierz, pokrój na w miarę równe słupki, przełóż do miski i zalej zimną wodą – możesz dodać do wody kostki lodu. Odstaw na 30 min. Następnie rozłóż papierowe ręczniki i dokładnie, ale szybko osusz frytki. Im lepiej osuszone ziemniaki tym lepsze frytki. Teraz możesz przełożyć ziemniaki do suchej miski, dodać nie więcej jak łyżkę oleju rzepakowego i frytki wymieszać (dobrze widzisz, nie więcej jak łyżka!). Właściwie to chodzi o to, by je lekko olejem „pobrudzić”. Robiłam też wersję bez dodawania oleju i praktycznie nie było różnicy. Nagrzej urządzenie do 160°C, tak jak opisywałam wcześniej. Przełóż frytki do kosza urządzenia. Ustaw na dotykowym wyświetlaczu temperaturę na 160°C, a czas na 15 minut, zamknij szufladę i wciśnij start.
Po upływie tego czasu otwórz szufladę przemieszaj frytki. Podwyższ temperaturę do 180°C, a czas ustaw na 12 minut. Sygnał dźwiękowy da ci znać - chrupiące domowe frytki są już gotowe. Frytki dopraw wedle swoich preferencji smakowych, nie przesadzaj z ilością soli.
Martwisz się, że będziesz musiał teraz myć i szorować? Rozczaruje Cię. Wyjmowane elementy urządzenia umyjesz z użyciem delikatnego płynu do zmywania lub jeszcze prościej - w zmywarce.
Mamo!!! A miały być jeszcze muffinki z truskawką!?
Już, już, pieką się! To jeden z ulubionych przepisów na szybko robiące się i jeszcze szybciej znikające muffinki. Zaskakująco dla mnie samej wyszły takie jak z piekarnika!
Przepis na muffinki z truskawkami
Składniki
- 100g mąki tortowej (lub 70g mąki tortowej i 30g mąki z mielonych migdałów – ta wersja jest obłędna, truskawki uwielbiają się z migdałami)
- 3 białka z jajek + szczypta soli
- 3 łyżki nierafinowanego trzcinowego cukru pudru
- 75g roztopionego i przestudzonego masła klarowanego
- 6 mrożonych lub świeżych truskawek
Potrzebujesz naczynie i mikser do ubicia białek, przesiewak do mąki, naczynie w którym roztopisz masło, dużą miskę, mieszadło, łyżkę do nakładania ciasta do foremek, silikonowe foremki do muffinek.
Mrożone truskawki wyłóż na talerzyk tak, by się trochę rozmroziły; świeże umyj i osusz, oderwij szypułki. Roztop masło. Naczynie z masłem włóż do większego naczynia z gorącą wodą tak, by do masła nie nalała się woda. Pod wpływem ciepła masło zacznie się rozpuszczać. Mieszaj masło do całkowitego rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubij na prawie sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej chwilę ubijaj, aż piana połączy się z cukrem. Przełóż białka do miski, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Dodaj roztopione masło i szybko wymieszaj do połączenia składników. Nałóż łyżką porcje ciasta do foremek. Na końcu w każdą porcję ciasta wetknij po truskawce. Nagrzej urządzenie do temperatury 170°C tak jak opisywałam w poprzednich przepisach. Ustaw foremki w koszyku, zamknij szufladę. Następnie ustaw temperaturę Airfryera na 170°C, a czas na 25 minut, wciśnij start. Po 25 minutach sygnał dźwiękowy da ci znać, że muffinki gotowe.
Podsumowanie testu airfryera marki philips
- Airfryer jest bardzo łatwy w obsłudze, która sprowadza się do ustawienia na dotykowym wyświetlaczu czasu, temperatury i wciśnięcia przycisku start
- Urządzenie jest dużo mniejsze niż standardowy piekarnik,– to mniej więcej taka wielkość jak ekspres ciśnieniowy do kawy z młynkiem
- Airfryer bardzo szybko się nagrzewa, o wiele szybciej niż tradycyjny piekarnik – w 3 minuty do 200C
- Urządzenie w trakcie pracy nagrzewa się z zewnątrz, jest ciepłe ale nie tak by można się poparzyć. Należy jednak uważać po jego otwarciu i używać rękawic kuchennych – tak jak w przypadku tradycyjnego piekarnika
- W trakcie przygotowywania wszystkich powyżej opisanych dań z urządzenia nie wydobywały się żadne nieprzyjemne zapachy
- Urządzenie pracuje głośniej niż piekarnik, jest to jednostajny szum – mi osobiście nie przeszkadza
- Airfryer jest łatwy do utrzymania w czystości, wyjmowane elementy, które są najbardziej narażone na ubrudzenie, można myć w zmywarce.
- Pojemny – jednorazowo upieczesz cztery jabłka, albo papryki lub zrobisz chrupiące frytki z ponad kilograma ziemniaków na jednej łyżce oleju
- Przygotujesz w nim różnego rodzaju dania - Airfryer piecze, smaży, gotuje bez konieczności używania dodatkowego tłuszczu
- Dzięki zakresowi temperatury od 60 do 200°C możesz w nim nie tylko zrobić frytki, upiec mięso i ciasto ale też odgrzewać jedzenie lub je rozmrażać
Airfryer to taki mini piekarnik, mikrofalówka, frytkownica i prodzisz w jednym. Co prawda nie upieczesz w nim 3-kilogramowej kaczki na obiad dla teściów ;-), ale może ułatwić codzienne szybkie, smaczne i zdrowe gotowanie różnych dań.
Więcej na temat mojego nowego pomocnika dowiesz się klikając tu
Tekst powstał przy współpracy z marką Philips