Skąd czerpać witaminę C?

Kiedy zbliża się jesień i zima, każdy musi zadbać o swoją odporność, jeśli nie chce już po krótkim czasie ulec wirusom powodującym przeziębienie i grypę. Szczególne znaczenie ma to w przypadku dzieci, które są jeszcze mocniej niż dorośli narażone na choroby, z różnych przyczyn.

Skąd czerpać witaminę C?

Warto więc dobrze zadbać o odporność najmłodszych, a kluczowe w tej kwestii jest dostarczenie do ich organizmu dużych dawek niezbędnej witaminy C.

Ważna rola w budowaniu odporności

Witamina C pełni w organizmie oczywiście znacznie więcej ról niż tylko wspieranie odporności. Wpływa między innymi na stan kości i zębów, chrząstek i ścięgien, ale jej rola w odporności jest najlepiej znana. Witamina ta jest też bardzo popularna, ponieważ znajduje się w dużej ilości składników pokarmowych, powszechnie właśnie z tego znanych.

Kiedy więc zbliża się jesień, większość osób wie, co powinno robić – jeść więcej cytrusów, zwłaszcza duże ilości cytryny, na przykład do rozgrzewającej herbaty, co pomoże ustrzec się wirusów oraz bakterii. Często też zażywa się witaminę C w postaci tabletek i podaje ją dzieciom, to rozwiązanie jednak nie zawsze jest dobre.

Naturalna witamina C jest najlepsza!

Duża część suplementów diety zawierających witaminę C posiada w swym składzie substancję tę wyodrębnioną chemicznie. Taka jednak jest o wiele mniej wartościowa niż naturalna witamina C, jaką znaleźć można w cytrusach, malinach, jabłkach czy dzikiej róży. Jednocześnie, w przypadku dzieci niechętnych do stosowania zdrowej diety, wygodniej jest sięgnąć po suplement niż dbać o zdrowe żywienie na każdym kroku.

W takich przypadkach jednak znacznie lepszym wyjściem niż tabletki z syntetyczną witaminą będzie podawanie pociechom syropu z naturalną witaminą C. Jej źródłem jest wyciąg z dzikiej róży, co nie jest przypadkiem – właśnie te owoce są najbogatszym źródłem witaminy C, o czym nie każdy wie, tak samo jak o tym, że witamina C ma wpływ na wchłanianie żelaza, a ten pierwiastek także ma duże znaczenie dla odporności organizmu.

Oczywiście syrop ten warto stosować jako uzupełnienie stosowanej w miarę możliwości zdrowej diety, bogatej w naturalną witaminę C, którą można też znaleźć w pokarmach, jakich nie brakuje także jesienią i zimą: w czerwonej papryce, kapuście, pomidorach czy szpinaku.

Witamina C nie tylko na lepszą odporność

Zażywanie witaminy C pozwala ustrzec się infekcji. Nietrudno o nie zwłaszcza jesienią i zimą, gdy wokół pełno jest zarazków, a co druga osoba kicha i kaszle, dodatkowo je rozsiewając. Jednak zażywanie naturalnej witaminy C daje też inne korzyści, ponieważ dzięki niej można szybciej wrócić do zdrowia, kiedy już infekcja, mimo podjętych działań, zadomowi się w organizmie.

Po syrop z naturalną witaminą C warto więc sięgać i podawać go dzieciom nie tylko profilaktycznie, ale też w ramach leczenia przeziębienia i grypy. Naturalne składniki nie mogą zaszkodzić, a są doskonałym sposobem na umożliwienie organizmowi szybkiego powrotu do właściwej formy.

fot.
materiały partnera