Dzieci bardzo często odmawiają posiłku, jeśli znajdą w nim coś, za czym nie przepadają. Warto więc podawać im takie produkty, które są jednocześnie smaczne i wartościowe. Dobrym pomysłem przy komponowaniu dziecięcego menu jest wykorzystanie mięsa z indyka, które charakteryzuje się nie tylko delikatnym smakiem wpisującym się w gust najmłodszych, lecz także zawiera witaminy i minerały.
Jak podać dziecku indycze mięso w atrakcyjny sposób? Podpowiadamy!
Wartości odżywcze mięsa indyczego
Mięso z indyka, jak zauważa dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk i ekspert programu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”, jest dobrym wyborem pod względem wartości odżywczych. Dziecko zaznajomione z mięsem indyka w najmłodszych latach przejmie dobre nawyki żywieniowe jako osoba dorosła.
Mięso indycze zawiera sporo witamin, między innymi jest źródłem: witaminy D, witaminy B2 (udo indycze bez skóry) oraz witamin B3, B6 i B121. Oprócz tego mięso z indyka zawiera potas, fosfor oraz cynk.
Mięso z indyka jest źródłem witaminy D, na której niedobory jesteśmy narażeni w słabiej nasłonecznionych porach roku. Witamina D pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów oraz w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu. Małe dzieci mogą mieć skłonność do infekcji, dlatego warto pamiętać, że witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Istotna jest również prawidłowa podaż witamin z grupy B. Niacyna, czyli witamina B3, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Ponadto witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Podobną rolę w organizmie pełni witamina B6, która również przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.
Witamina B12 z kolei pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Oprócz tego odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Cynk pomaga w prawidłowej syntezie DNA, utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych oraz zachowaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a fosfor przyczyniający się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.
Jak widać, mięso z indyka zawiera sporo witamin i minerałów. Warto to wykorzystać, przygotowując pyszny obiad dla najmłodszych z indykiem w roli głównej.
Jak to zrobić? Poniżej 2 propozycje!
Delikatna zupa warzywna z kawałkami mięsa z indyka
Do przygotowania warzywnej zupy z kawałkami mięsa z indyka będziesz potrzebować:
- 200 g fileta z indyka
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- ½ białej części pora
- 2 ziemniaki
- 100 g groszku
- 100 g kalafiora
- 100 g fasolki szparagowej
- ½ szklanki makaronu
- ulubione przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie, sól)
Filet z indyka pokrój na kawałki i włóż do garnka, całość zalej zimną wodą i doprowadź do wrzenia na małym ogniu pod przykryciem. Pozostałe warzywa oraz przyprawy dodaj, gdy woda się zagotuje. Gotuj przez kolejne pół godziny. Na 5 minut przed końcem gotowania umieść w garnku makaron i dopraw zupę do smaku. Warto podawać ją ze śmietaną i posiekaną natką pietruszki.
Pierś z indyka z pieczonymi ziemniakami i marchewką
Pierś z indyka sprawdzi się też jako drugie danie, a dzieciom z pewnością przypadnie do gustu dodatek w postaci pieczonych ziemniaczków. Delikatne mięso z indyka nie musi być wcześniej marynowane. Do przygotowania obiadu dla całej rodziny będziesz potrzebować:
- 1 kg piersi indyczej
- ½ szklanki wody
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- ulubione przyprawy (np. pieprz, sól, jałowiec)
W pierwszej kolejności pierś z indyka posyp przyprawami i włóż do naczynia żaroodpornego. Mięso obłóż obranymi, umytymi i pokrojonymi w plasterki ziemniakami. Później oprósz je solą. To samo zrób z plastrami marchwi. Naczynie żaroodporne najlepiej nakryć folią aluminiową, zostawiając niewielkie szczeliny. Danie powinno piec się przez około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Co pewien czas obracaj ziemniaki i zalewaj je wodą lub bulionem warzywnym. Po 1,5 godziny mięso i warzywa powinny być miękkie i gotowe do podania. Smacznego!
1M. Michalczuk, A. Siennicka: „Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu”. SGGW Warszawa; Przegląd hodowlany nr 11/2010