Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, czyli „róże" - rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi.
Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jadalne są kwiaty, czyli „róże" - rozgałęzione zgrubiałe pędy zakończone pączkami kwiatowymi. Nadają się do gotowania, smażenia, zapiekania, spożywa się je również w postaci surówki.
Kalafior jest zasadotwórczy, bogaty w sole mineralne: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy K, B1, B2, B6 oraz witaminę C. 100 g kalafiora pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Surowy kalafior ma większą wartość od gotowanego, ponieważ ten traci w wodzie około 75% witaminy C. Warto wiedzieć również, że 500g surowego kalafiora to 80 kalorii.
Może być wykorzystywany w leczeniu chorób przewodu pokarmowego, w dietach przeciw zaparciom i dietach odchudzających