Owoce wiecznie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, obecnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji.
Owoce wiecznie zielonego drzewa cytrusowego, odkrytego w XVIII wieku na wyspie Barbados, obecnie uprawianego w subtropikalnych rejonach Ameryki i Azji.
Duże, żółte lub żółto-czerwone owoce, zebrane w grona, mają soczysty, słodko-kwaśny i lekko gorzkawy miąższ.
Cenione za walory smakowe i dietetyczno-zdrowotne, spożywane są na surowo lub w postaci soku.
Niskokaloryczne, zawierają związki potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku, niewielkie ilości witamin z grupy B oraz dość dużo witaminy C.
Składniki zawarte w grejpfrutach przyspieszają przemianę materii, regulują trawienie i poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają powstawaniu zmian miażdżycowych w układzie krążenia.