Miedź jest konieczna do prawidłowego rozwoju i utrzymania w zdrowiu organizmu. Miedź jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie ponad połowa miedzi znajduje się w mięśniach i kośćcu.
Miedź jest konieczna do prawidłowego rozwoju i utrzymania w zdrowiu organizmu. Miedź jest pierwiastkiem śladowym występującym w całym organizmie ponad połowa miedzi znajduje się w mięśniach i kośćcu.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu krwiotwórczego, uczestniczy w tworzeniu hemoglobiny i razem z żelazem bierze udział w procesach utleniania i dostarczaniu tlenu do tkanek.
- reguluje metabolizm oraz transport żelaza
- wpływa na rozwój układu nerwowego
- poprzez syntezę kolagenu i elastyny wpływa na regenerację tkanki łącznej
- jest składnikiem enzymów biorących udział w procesach tworzenia melaniny i prostaglandyn, biorących udział w regulacji ciśnienia krwi, pracy serca czy likwidacji stanów zapalnych.
- miedź wraz z cynkiem przeciwdziałają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki tlenowe.
Źródła Miedzi
- szpinak
- sałata
- ziemniaki
- wątroba
- owoce morza,
- fasola,
- groch,
- ziarna pszenicy,
- śliwki,
- krewetki,
- orzechy,
- podroby,
- grzyby,
- pełnoziarniste produkty zbożowe.
Kiedy jest go za mało.
Niedobór miedzi obserwuje się rzadko i może powodować:
- uszkodzenie tętnic i serca,
- nadciśnienie
- powstawanie zakrzepów.
- zmniejszenie produkcji melaniny, barwika włosów i skóry.
- zwiększenie podatności organizmu na infekcje i choroby
- ograniczenie wzrostu
- ograniczenie płodności,
- zaburzenia sytemu nerwowego -migreny
- osteoporozę.
Kiedy jest go za dużo
Długotrwałe spożywanie żywności o podwyższonej zawartości miedzi wiąże się z ryzykiem zatruć, na co są szczególnie narażone dzieci i niemowlęta.
Nadmiar miedzi w diecie wywołuje:
- zburzenia psychiki,
- uszkodzenia nerek,
- nadciśnienie tętnicze
- anemię,
- zaburzenia funkcjonowania wątroby
- zaburzenia funkcjonowania układu oddechowego,
- nieżyty,
- zmniejszenie odporności,
- nudności i wymioty.