Ryba morska z rodziny flądrowatych (inaczej - płastugowatych) - kuzyn soli oraz królowej nadmorskich smażalni - flądry.
Ryba morska z rodziny flądrowatych (inaczej - płastugowatych) - kuzyn soli oraz królowej nadmorskich smażalni - flądry. Potoczna polska nazwa halibuta to kulbak.
Ma kształt płaski, smukły, wydłużony z oczami po jednej stronie ciała. Osiąga ponad metr długości i ciężar kilkunastu kilogramów - jest największą rybą wśród płastugowatych i jedną z największych ryb morskich.
Wątroba halibuta jest bardzo bogata w witaminę A. Mięso jest białe, delikatne, smaczne, choć jak na mięso rybie - bardzo tłuste. Pamiętajmy jednak, że nawet najtłustszy halibut w 100 gramowej porcji ma tylko 230 kcal, podczas, gdy taki sam kawałek schabu - 400 kcal. Z tego względu mięso rybie jest wyśmienitym źródłem białka.
Najlepiej halibut smakuje duszony w białym winie, pieczony na ruszcie i wędzony.