To najważniejszy składnik mineralny naszego organizmu. Rola tego pierwiastka jest, bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży.
To najważniejszy składnik mineralny naszego organizmu. Rola tego pierwiastka jest, bardzo istotna szczególnie w procesie kształtowania się tkanki kostnej u dzieci i młodzieży.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
Wapń i fosfor, pozostając ze sobą we wzajemnym stosunku dwa do jednego, zapewniają prawidłowy stan kości i zębów. Warunkiem prawidłowego wchłaniania wapnia jest dostateczna ilość witaminy D w organizmie.
- jest składnikiem budulcowym kośćca i zębów
- uszczelnia błony śluzowe
- bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
- wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego
- ma działanie przeciw zapalne i przeciw alergiczne
Źródła Wapnia
- mleko i produkty mleczne,
- sery,
- soja,
- sardynki,
- szprotki,
- łosoś,
- orzeszki ziemne,
- orzechy włoskie,
- nasiona słonecznika,
- natka pietruszki,
- jarmuż,
- fasola,
- brokuły,
- jaja,
- buraki
Należy pamiętać, że kwas szczawiowy zawarty w szczawiu, szpinaku i rabarbarze oraz kwas fitynowy zawarty w produktach zbożowych i strączkowych utrudnia wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego.
Kiedy jest go za mało.
Przy deficycie wapnia mogą wystąpić odznaki jak:
- skurcze mięśni,
- uczucie mrowienia i drętwienia w rękach i nogach,
- ból w stawach,
- zwolnienie tętna
- krwotoki,
- zaburzenia snu,
- stany lękowe,
- złamania kości,
- zaburzenia wzrostu u dzieci.
Niedobór może prowadzić do osteomalacji (rozmiękanie kości), osteoporozy, próchnicy zębów i krzywicy.
Kiedy jest go za dużo
Nadmiar wapnia w pożywieniu może powodować zaparcia i zwiększa ryzyko infekcji dróg moczowych.