Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.
Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- reguluje równowagę wodną organizmu
- utrzymuje prawidłowy rytm serca
- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową
- utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne
- ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen
- pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii
- wpływa na perystaltykę jelit
Źródła Potasu
- pietruszka
- szpinak
- ziemniaki
- marchew
- kalafior
- rośliny strączkowe,
- orzechy,
- owoce cytrusowe,
- banany,
- melon
- pestki słonecznika,
- liście mięty,
- pomidory
- rodzynki
- czarna porzeczka
- kasza gryczana
Kiedy jest go za mało.
Do stanów niedoboru potasu w organizmie dochodzi w wyniku jego nadmiernej utraty:
- przez przewód pokarmowy (długotrwałe wymioty, biegunka),
- nerki (niewydolność krążenia, niektóre choroby nerek, cukrzyca, stosowanie tiazydowych leków moczopędnych, kortykosteroidów),
- w marskości wątroby, alkoholizmie.
Przy obniżeniu stężenia potasu obserwuje się:
- zaparcie
- utrata apetytu
- skurcze jelit
- nieregularne bicie serca
- bóle głowy
- dolegliwości mięśniowe
- nadmierną suchość skóry
- omdlenia
- zaburzenia zachowania
- uczucie znużenia
- zaburzenia koncentracji
- nerwowość
- problemy ze snem
- spowolniona reakcja na bodźce
- pobudzenie
- osłabienie
- trądzik u dorastającej młodzieży
- wydłużony czas gojenia się ran
Kiedy jest go za dużo
Nadmiar potasu przebiega często bezobjawowo. Wśród objawów mogących wystąpić:
- objawy nerwowo-mięśnniowe: nieprawidłowe odczuwanie bodźców, uczucie mrowienia ust i języka, skurcze mięśni, porażenia mięśni
- zaburzenia pracy serca
- niemiarowość serca