Sponsorowany
Sycąca jaglanka z owocami – bogactwo składników odżywczych
Jaglanka to pełnowartościowy i lekkostrawny posiłek. Kasza jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka i jest bogata w żelazo (co istotne szczególnie w przypadku dzieci, które chorują na anemię). Może być spożywana przez alergików.
Posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwwirusowo, wysusza nadmiar wydzieliny oraz zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest więc naturalnym lekarstwem na katar!
Jaglanka jest szybka w przygotowaniu i możesz podawać ją dziecku przez cały rok, zmieniając jedynie dodatki w zależności od pory roku i upodobań swojej pociechy. Stanowi idealną podstawę do przemycania innych wartościowych produktów takich jak: orzechy, nasiona, suszone owoce.
Zwróć uwagę, by przed ugotowaniem kaszy jaglanej dokładnie ją opłukać – unikniesz w ten sposób goryczki.
Prosty przepis na jaglankę z owocami jagodowymi:
Składniki na jedną porcję:
- kasza jaglana 45g
- mleko krowie lub roślinne 240 ml
- banan
- owoce jagodowe, np. borówki, truskawki, maliny
- masło lub olej kokosowy extra virgin
- wiórki kokosowe.
Przepłucz dokładnie kaszę jaglaną zimną, a następnie gorącą wodą. Wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolej mleka. Dodaj odrobinę tłuszczu: oleju kokosowego lub masła. Rozgnieć banan i dodaj go do kaszy – naturalnie ją posłodzi. Dorzuć owoce oraz posypkę, np. wiórki kokosowe.
Tosty francuskie z awokado – nietłuste, choć pełne zdrowych tłuszczów
Delikatne tosty francuskie przygotowane w zdrowszy, niż tradycyjny sposób? Spróbuj tych pieczonych w piekarniku, których bazą jest masa z jajek i awokado.
Co dostarczysz swojemu dziecku z takim śniadaniem? Awokado jest wspaniałym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a jajka – pełnowartościowego białka, zawierającego komplet aminokwasów. Obydwa produkty zawierają liczne witaminy i mikroelementy.
Jeśli do przygotowania tostów użyjesz pełnoziarnistego pieczywa, uzupełnisz posiłek w zdrowe węglowodany, które zapewnią energię twojemu dziecku.
Takie śniadanie ma jeszcze jedną zaletę – wykorzystasz pieczywo z poprzedniego dnia.
Jak przygotować tosty francuskie z awokado?
Składniki:
- czerstwe pieczywo, np. bułka lub bagietka
- 2 lub 3 jajka
- ½ miękkiego awokado
- kilka łyżek startego sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli i pieprzu (w wersji dla starszych dzieci).
Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem i przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozbij jajka do miski, dodaj miąższ z awokado, łyżkę żółtego sera, koperek i przyprawy. Zblenduj wszystko na gładką masę. Mocz kawałki pieczywa w masie i wykładaj na blasze. Posyp resztą żółtego sera. Zapiekaj przez 8-10 min., aż masa jajeczna się zetnie, a tosty się przypieką. Posyp szczypiorkiem. Jeśli twoje dziecko nie lubi zieleniny w postaci posypki, zblenduj szczypiorek razem z innymi składnikami. Do dania dodaj ulubione świeże warzywa, np. paprykę.
Gdzie szukać inspiracji na inne zdrowe śniadania dla dzieci?
W natłoku obowiązków często nie mamy pomysłów na zdrowe posiłki na dzieci. Gdzie szukać inspiracji?
Książki kucharskie są tradycyjnym rozwiązaniem. Na rynku dostępnych jest wiele pięknie ilustrowanych pozycji z przepisami dla dzieci w każdym wieku.
Wolisz przepisy przetestowane przez inne mamy? Znajdź grupy o żywieniu dzieci w mediach społecznościowych – rodzice dzielą się tam sprawdzonymi przez siebie przepisami.
Internet jest kopalnią pomysłów. Poszukaj blogów lub stron z przepisami na dania dla dzieci. Na https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/sniadanie-dla-dzieci/ znajdziesz dziesiątki przepisów, które pokocha twoje dziecko. Możesz wybierać spośród śniadań wytrawnych i na słodko, takich jak: omlety, bułeczki śniadaniowe, placki, kasze, muffinki, płatki, gofry i inne. Wygodną opcją jest możliwość przeliczania ilości składników na porcje.
Wybierz swoje ulubione przepisy i codziennie serwuj swojemu dziecku pełnowartościowe śniadanie!