Niecodzienne połączenie, zaskocz swojego malucha daniem z łososia pod morelowa pierzynką. Danie dobre dla całej rodziny!
SkładnikiNiezbędne przybory kuchenne
- fileta z łososia
- garść suszonych moreli
- łyżka śmietany 12%
- masło
- łyżka soku cytryna
- pierz
Sposób przyrządzenia
- miseczka
- blender
- nóż
- deska do krojenia
- folia aluminiowa
- naczynie do zapiekania
- piekarnik nagrzany do 200C
Morele namocz.
Z fileta zdejmij skórę, usuń resztki ości.
W naczyniu do zapiekania ułóż folie aluminiową i wyłóż ją kawałeczkami masła, na maśle ułóż rybę.
Filet skrop sokiem z cytryn posól i popieprz, obłóż morelami. Brzegi folii połącz tworząc kominek. Piecz ok. 30 min. Morele przełóż do miski, dodaj śmietanę, łyżeczkę masła i pieprz - całość zmiksuj. Otrzymanym sosem polewamy łososia i wkładamy jeszcze na chwile do piekarnika.
fot.
Fotolia