Filet z łososia zapiekany pod ziemniaczano serową kołderką.
Składniki
Niezbędne przybory kuchenne
- filety z łososia
- łyżka soku z cytryny
- 2 ziemniaki
- jajko
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 2 - 3 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła
- drobno posiekany koperek
- łyżka oliwy
- pieprz
Sposób przyrządzenia
- miska
- naczynie do gotowania na parze
- tłuczek lub praska do ziemniaków
- naczynie do zapiekania
- piekarnik
Filety skrop sokiem z cytryny, a następnie wstaw pod przykryciem do lodówki na ok. 30 minut.
Ziemniaki ugotuj, najlepiej na parze - ugotowane utłucz lub przepuść je przez praskę. Dodaj do nich masło, żółtko i śmietanę. Białko ubij na sztywną pianę, dodaj do puree i delikatnie wymieszaj.
Filety ułóż w wysmarowanym oliwa naczyniu do zapiekania, posyp przyprawami i koperkiem. Przykryj warstwą ziemniaczanego puree, posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez ok. 30 minut.
fot.
Fotolia