Ryba z pomidorami i kasza gryczaną po 12 miesiącu

Jednogarnkowe danie z rybą, pomidorami i kaszą gryczaną, sprawdź jak je przyrządzić.

ryba z pomidorami i kaszą gryczaną
Składniki
  • ½ kg filetów rybnych (świeże albo mrożone)
  • ½ małej cebuli
  • 2 pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ¼ szklanki kaszy gryczanej
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pieprzu
  • olej z pestek winogron
Niezbędne przybory kuchenne
  • garnek
  • patelnia
  • nóż
  • deska do krojenia
  • łyżka do mieszania
Sposób przyrządzenia

Kaszę przepłucz, wsyp do garnka zalej szklanką wody. Gotuj ok. 10-15 min, po tym czasie, wyłącz gaz i pozostaw pod przykryciem jakieś 30 min.

Rybę ugotuj na parze i podziel na mniejsze kawałki.

Pomidory sparz, obierz, wykrój gniazda nasienne i drobno pokrój.

Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, koncentrat, przyprawy ok. ¼ szklanki wody, wymieszaj i zagotuj.

Do garnka z kaszą wlej sos, dodaj rybę i delikatnie wymieszaj.
fot.
Fotolia