Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.
Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.
Składniki
- kasza jaglana bio
- ryż okrągły brązowy pełnoziarnisty
- ryż słodki pełnoziarnisty
- ryż czerwony pełnoziarnisty
- niełuskany sezam bio
Podane powyżej składniki kupisz w sklepach ze zdrowa żywnością
Niezbędne przybory kuchenne
- gęste sitko
- patelnia
- młynek do kawy
Sposób wykonania
Każdego z podanych składników odmierz taką samą ilość np. 1/3 szklanki. Nie mieszaj ziarenek. Każdy rodzaj ziarna przepłucz i upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Kiedy patelnia się już rozgrzeje i wsyp ziarno zmniejsz ogień i od czasu do czasu zamieszaj. Prażenie ma na celu osuszenie ziarna i podniesienie walorów smakowych. Uważaj by nie spalić ziarenek.
Kiedy wszystkie ziarna już uprażysz i chwile przestygną zmiel je na proszek w młynku i przesyp do słoika.
Gratulacje zrobiłaś właśnie podstawę domowej kaszki.
Sposób przyrządzania kaszki
W garnuszku zagotuj wodę - ok 150 - 200 ml, wsyp jedną - dwie łyżki mieszanki i gotuj ok. 10 minut. (ilość łyżek kaszki zależy od ilości użytej wody i od konsystencji, jaka lubi twój maluszek).
Możesz dodać pokrojone suszone owoce lub jabłko. Młodszym dzieciom, które jeszcze maja kłopoty z gryzieniem po ugotowaniu kaszki z owocami nie zapomnij by całość zmiksować.
Po 11 miesiącu możesz wymieszać ugotowaną kaszkę z naturalnym jogurtem.