Domowa kaszka niezwykle smaczna i zdrowa po 6 miesiącu

Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.

domowa kaszka z ryżu dla niemowlaka

Niezwykle pożywna i smaczna kaszka o wyrazistym smaku, przygotowana na bazie odmian naturalnego ryżu.

Składniki

  • kasza jaglana bio
  • ryż okrągły brązowy pełnoziarnisty
  • ryż słodki pełnoziarnisty
  • ryż czerwony pełnoziarnisty
  • niełuskany sezam bio

Podane powyżej składniki kupisz w sklepach ze zdrowa żywnością

Niezbędne przybory kuchenne

  • gęste sitko
  • patelnia
  • młynek do kawy

Sposób wykonania

Każdego z podanych składników odmierz taką samą ilość np. 1/3 szklanki. Nie mieszaj ziarenek. Każdy rodzaj ziarna przepłucz i upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Kiedy patelnia się już rozgrzeje i wsyp ziarno zmniejsz ogień i od czasu do czasu zamieszaj. Prażenie ma na celu osuszenie ziarna i podniesienie walorów smakowych. Uważaj by nie spalić ziarenek.
Kiedy wszystkie ziarna już uprażysz i chwile przestygną zmiel je na proszek w młynku i przesyp do słoika.

Gratulacje zrobiłaś właśnie podstawę domowej kaszki.

Sposób przyrządzania kaszki

W garnuszku zagotuj wodę - ok 150 - 200 ml, wsyp jedną - dwie łyżki mieszanki i gotuj ok. 10 minut. (ilość łyżek kaszki zależy od ilości użytej wody i od konsystencji, jaka lubi twój maluszek).

Możesz dodać pokrojone suszone owoce lub jabłko. Młodszym dzieciom, które jeszcze maja kłopoty z gryzieniem po ugotowaniu kaszki z owocami nie zapomnij by całość zmiksować.

Po 11 miesiącu możesz wymieszać ugotowaną kaszkę z naturalnym jogurtem.

fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada