Jagnięcia z kaszą po 9 miesiącu

Delikatne danie z jagnięciną, kaszą jaglaną i warzywami. 

przepisy na pasty do chleba

Składniki

  • ½ marchewki
  • ziemniak
  • ½ słodkiego jabłka
  • 20g mięsa jagnięcego
  • kawałeczek białej części pora
  • łyżka groszku zielonego świeżego lub mrożonego
  • ¼ korzenia pietruszki
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Niezbędne przybory kuchenne

  • dwa garnki
  • tarka o grubych oczkach

Sposób przyrządzenia

Mięso namocz w mleku przez godzinę potem w garnuszku ugotuj mięso i posiekaj.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno pokrój. Jabłko pokrój na cząstki.

W garnuszku zagotuj wodę. Wody powinno być dwa razy tyle, co warzyw. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i jabłko.

Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, dodaj kasze i oliwę. Gotuj aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Zdejmij z ognia owiń kocem i zostaw na ok. 30 min.
Do kaszy dodaj posiekane mięso i wymieszaj. Smacznego!

fot.
Fotolia