Delikatne danie z jagnięciną, kaszą jaglaną i warzywami.
Składniki
- ½ marchewki
- ziemniak
- ½ słodkiego jabłka
- 20g mięsa jagnięcego
- kawałeczek białej części pora
- łyżka groszku zielonego świeżego lub mrożonego
- ¼ korzenia pietruszki
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- łyżeczka oliwy z oliwek
Niezbędne przybory kuchenne
- dwa garnki
- tarka o grubych oczkach
Sposób przyrządzenia
Mięso namocz w mleku przez godzinę potem w garnuszku ugotuj mięso i posiekaj.
Warzywa umyj i obierz. Marchewkę, ziemniaka i pietruszkę utrzyj na tarce o grubych oczkach. Pora drobno pokrój. Jabłko pokrój na cząstki.
W garnuszku zagotuj wodę. Wody powinno być dwa razy tyle, co warzyw. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i jabłko.
Gdy warzywa będą ugotowane na pół miękko, dodaj kasze i oliwę. Gotuj aż kasza wchłonie wodę i zmięknie. Zdejmij z ognia owiń kocem i zostaw na ok. 30 min.
Do kaszy dodaj posiekane mięso i wymieszaj. Smacznego!
fot.
Fotolia