Kiedy już znudzą wam się czereśnie prosto z drzewa warto spróbować jak smakują na ciepło. A są naprawdę pyszne. To francuski przysmak, który w okresie letnim może zastąpić obiad.
Kiedy już znudzą wam się czereśnie prosto z drzewa warto spróbować jak smakują na ciepło. A są naprawdę pyszne. To francuski przysmak, który w okresie letnim może zastąpić obiad. Clafoutis z czereśniami jest do tego łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wyszukanych składników. Moja rodzina bardzo lubi to danie.
Składniki na clafoutis z czereśniami
- 4 jajka
- 90 g trzcinowego cukru
- 110 g mąki okrkiszowej typu 700
- 100 ml mleka
- 500g wydrylowanych ciemnych czereśni
- cynamon mielony
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder z trzcinowego cukru do wyspania formy
- szczypta soli
Jak zrobić clafoutis z czereśniami
Piekarnik nagrzej do 180C.
Czereśnie umyj i wydryluj. Przełóż do miski, posyp łyżeczką cukru i cynamonem, przemieszaj i odstaw. Przygotuj ciasto.
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj przesianą mąkę i dolej mleko – mieszaj aż wszystkie składnik połączą się.
Formę lub małe foremki wysmaruj masłem i obsyp cukrem pudrem, czereśnie układaj ciasno na dnie formy tak, aby ich jedna warstwa dokładnie wypełniła dno formy.
Kiedy masz już przygotowane foremki z czereśniami - dokładnie, ale delikatnie wmieszaj do masy z mąką, ubite białka i zalej ciastem czereśnie.
Do nagrzanego piekarnika wstaw formy na drugi poziom i piecz ok. 25-30 minut aż ciasto z wierzchu ładnie się zrumieni.
Po upieczeniu wyjmij i odstaw najlepiej na kratkę do przestudzenia.
Podawaj na ciepło.
Smacznego!