Zaskocz swoje dziecko, wypróbuj przysmak kuchni arabskiej, niezwykle aromatyczny i smaczny.
Zaskocz swoje dziecko, wypróbuj przysmak kuchni arabskiej, niezwykle aromatyczny i smaczny.
SkładnikiNiezbędne przybory kuchenne
- 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
- pęczek kolendry lub natki pietruszki
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- łyżeczka soli
- ½ łyżki mielonego ziela angielskiego
- łyżeczka mielonego cynamonu
- łyżka kminu rzymskiego
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki wody
- 10 dag ziaren sezamu
- oliwa do smażenia
Sposób przyrządzenia
- miska
- bledner
- garnek
- łyżka cedzakowa
Wszystkie składniki, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Kulki usmaż na rozgrzanej, głębokiej oliwie. W trakcie smażenia często kulki obracaj tak, aby się równomiernie przyrumieniły. Na talerzu połóż kilka ręczników papierowych. Łyżką cedzakową wyjmuj falafele i osączaj na ręcznikach z tłuszczu. Można podawać na ciepło lub na zimno z surówką.
fot.
Fotolia