Falafel po 24 miesiącu

Zaskocz swoje dziecko, wypróbuj przysmak kuchni arabskiej, niezwykle aromatyczny i smaczny.

falafel kotlecik z ciecierzycy

Zaskocz swoje dziecko, wypróbuj przysmak kuchni arabskiej, niezwykle aromatyczny i smaczny.

Składniki
  • 60 dag ciecierzycy (namoczonej przez noc w wodzie)
  • pęczek kolendry lub natki pietruszki
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka soli
  • ½ łyżki mielonego ziela angielskiego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżka kminu rzymskiego
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki wody
  • 10 dag ziaren sezamu
  • oliwa do smażenia
Niezbędne przybory kuchenne
  • miska
  • bledner
  • garnek
  • łyżka cedzakowa
Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki, oprócz oliwy i ziaren sezamu, zmiksuj w blenderze, dodając około 4 łyżek wody. Z masy formuj nieduże kulki, lekko je spłaszczaj i otaczaj w ziarenkach sezamu. Kulki usmaż na rozgrzanej, głębokiej oliwie. W trakcie smażenia często kulki obracaj tak, aby się równomiernie przyrumieniły. Na talerzu połóż kilka ręczników papierowych. Łyżką cedzakową wyjmuj falafele i osączaj na ręcznikach z tłuszczu. Można podawać na ciepło lub na zimno z surówką.
fot.
Fotolia