Pancakes to pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny, szybko się je robi można jej jeść ze swoimi ulubionymi dodatkami: miodem, śmietana, owocami. Szybko się je robi a rozanielony wzrok zajadającej rodziny jest bezcenny. Palce lizać!
Pancakes to pyszne śniadanie lub podwieczorek dla całej rodziny, szybko się je robi można jej jeść ze swoimi ulubionymi dodatkami: miodem, śmietana, owocami. Szybko się je robi a rozanielony wzrok zajadającej rodziny jest bezcenny. Palce lizać!
Składniki
- płaska łyżeczka masła
- 115 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 150 ml pełnotłustego mleka
- jedno jajko
- szczypta cynamonu
- jako dodatek miód, mus ze świeżych owoców, wiejska gęsta śmietana, cukier puder z brązowego cukru itp. co kto lubi
Niezbędne przybory kuchenne
- dwie miski
- sitko do przesiania mąki
- trzepaczka
- patelnia teflonowa
Sposób przyrządzenia
- Do dużej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, sól, cynamon i wymieszaj.
- Rozpuść masło – najlepiej masło włożyć do kubeczka a kubeczek do miski z gorącą wodą; jak tylko się masło rozpuści wyjmij kubeczek i roztopione masło ostudź
- Do drugiej miski wbij jajko i wlej mleko, przez chwile intensywnie ubijaj; dodaj ostudzone płynne masło i dokładnie wymieszaj z płynem.
- Następnie połącz płynne składniki z sypkimi i dokładnie wymieszaj.
- Dobrze rozgrzej patelnię, kiedy będzie już ciepła zmniejsz płomień, wylewaj niewielkie porcje ciasta na patelnię tak by powstawały w miarę okrągłe, niezbyt grube placuszki o średnicy ok. 4-5 cm.
- Na powierzchni placka pęcherzyki powietrza będą tworzyły małe dziurki, kiedy placek się zetnie z wierzchu przewróć go na drugą stronę chwilę dosmaż i gotowe.
Uwagi
Placki są dobre same lub z dodatkami, które możesz przygotować wg uznania.
fot.
osesek.pl/ FemiMedia Sylwia Stasiów - Porada