Często słyszy się o tym, że korzystne dla zdrowia jest spożywanie produktów niskoprzetworzonych. Odróżnienie ich od żywności wysokoprzetworzonej nie zawsze jest łatwe. Podpowiadamy, czym się kierować, żeby nasza dieta składała się w dużej mierze z nieprzetworzonego jedzenia.
Sponsorowany
Produkty przetworzone i nieprzetworzone
Nieprzetworzone jedzenie nazywane jest też „czystą żywnością”. Podstawową zasadą takiego sposobu odżywiania jest wyeliminowanie produktów wysokoprzetworzonych, a włączenie do jadłospisu ekologicznych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych, chudego mięsa, nabiału, nasion i orzechów. Z diety niskoprzetworzonej eliminuje się wszelkie sztuczne dodatki, konserwanty, rafinowany cukier, oczyszczone węglowodany, utwardzone tłuszcze oraz ogranicza się smażenie potraw. Jedzenie nieprzetworzone charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą i krótką listą składników na etykiecie.
Żywność przetworzona jest uboga pod względem zawartości składników odżywczych – proces przetwarzania pozbawił ją zwłaszcza błonnika, składników mineralnych oraz cennych witamin (m.in. witaminy C i kwasu foliowego). Produkty nieprzetworzone są bogatsze w witaminy, składniki mineralne, błonnik oraz enzymy. Oprócz tego, że dostarczają kalorii (tak zresztą, jak jedzenie wysokoprzetworzone), to wpływają też pozytywnie na nasze zdrowie.
Trudno jest w dzisiejszych czasach całkowicie uniknąć przetworzonej żywności. Wśród produktów przetworzonych jest wiele takich, które mogą znaleźć się w zdrowej diecie, np. masło orzechowe, pasta tahini, zdrowe batony energetyczne, soki czy smoothie. Sięgając po taką żywność, warto wybierać produkty o niskim stopniu przetworzenia – bez syntetycznych dodatków, takich jak konserwanty, barwniki czy wzmacniacze smaku, na przykład masło 100% z orzechów czy sok bezpośrednio tłoczony.
Zobacz także: https://foodsbyann.com/Levann-Supplements-ccms-pol-95.html
Nieprzetworzone jedzenie – jak je wybierać?
- Jedz świeże warzywa i owoce – to najlepsze źródło witamin i składników mineralnych w żywności. Warto wybierać te z ekologicznych upraw, ponieważ nie są modyfikowane genetycznie, ani nie są zanieczyszczone środkami ochrony roślin (np. pestycydami).
- Sięgaj po produkty pełnoziarniste. Stanowią bogate źródło błonnika, a także witamin z grupy B. Dla produktów wysokoprzetworzonych bez problemu znajdziesz pełnoziarniste odpowiedniki, np. razowy makaron, pełnoziarniste tortille czy brązowy ryż.
- Do sałatek używaj olejów tłoczonych na zimno. Mają więcej wartości odżywczych niż oleje rafinowane, które nadają się jedynie do smażenia.
- Używaj płatków owsianych klasycznych albo górskich. Płatki błyskawiczne są bardziej przetworzone i mają mniej błonnika.
- Wybieraj naturalny nabiał. Smakowe produkty mleczne (np. jogurty owocowe) często zawierają barwniki i duże ilości cukru, chociaż oczywiście są od tego pewne wyjątki.
- Jeżeli jesz mięso, to sięgaj po te, które pochodzi z ekologicznych hodowli, bez hormonów i antybiotyków. Unikaj wędlin i innych przetworów mięsnych, ponieważ są źródłem rakotwórczych azotynów.
- Kupuj surowe kakao – nie jest poddane działaniu obróbki termicznej, więc zachowuje swoje cenne wartości odżywcze. Jest doskonałym źródłem: potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu i selenu.
- Czytaj etykiety produktów i wybieraj te, które mają jak najkrótszy i najbardziej naturalny skład.
Produkty niskoprzetworzone – gdzie je kupować?
Wysokiej jakości nieprzetworzone jedzenie kupisz na bazarku, w warzywniaku, a także w sklepie internetowym ze zdrową żywnością. Znajdziesz je również w hipermarketach i dyskontach, ale podczas zakupów w takich miejscach, musisz być szczególnie wyczulony na to, co wkładasz do koszyka. Na półkach znajduje się ogromny wybór produktów i czasem łatwo jest ulec takim chwytliwym hasłom marketingowym, jak „bogate źródło błonnika” czy „100% natury”. Tymczasem mogą to być produkty wysokoprzetworzone o niskiej wartości odżywczej. Zawsze czytaj dokładnie etykiety i dokonuj mądrych wyborów.