Nowy Artykuł

Miód – czy jest lepszy od cukru w deserach dla dzieci?

Miód to niesamowity produkt – jest to jeden z niewielu rodzajów żywności, który się nie psuje, zawdzięczamy go pszczołom i ma wiele właściwości zdrowotnych. Czy jest jednak lepszym „słodzidłem” od cukru i czy powinniśmy słodzić nim deserki dla dzieci?
miód w deserach dla dzieci
Nowy
Artykuł

Artykuł partnera.

Czym tak naprawdę jest miód?

Miód to złocisty syrop tworzony przez pszczoły po zebraniu nektaru z roślin kwitnących. Jest przechowywany jako plaster miodu, aby zapewnić pożywienie dla ula w miesiącach zimowych. W starożytnej Grecji miód opisywano jako „pokarm bogów”, podczas gdy w Chinach klasyfikowano go jako lekarstwo. Nic dziwnego – jak na jeden produkt, ma naprawdę wiele zastosowań dla naszego zdrowia.

Profil żywieniowy

W swojej surowej postaci miód składa się z aminokwasów, przeciwutleniaczy, witamin, składników mineralnych i cukru. Ma wysoką zawartość fruktozy, dzięki czemu jest słodszy od cukru, ale ma umiarkowany indeks glikemiczny (IG).

1 łyżka miodu posiada:

  • 58 kcal / 246KJ
  • 15,3 g węglowodanów
  • 15,4 g cukrów
  • 0,1 g białka
  • 0 g tłuszczu

Jak widać, kaloryczność miodu jest porównywalna do cukru. Jest on jednak słodszy od zwykłego cukru stołowego, więc będziemy spożywać go mniej. Jeżeli więc patrzymy tylko na ten aspekt, to możemy stosować je naprzemiennie. Biorąc jednak pod uwagę wpływ na nasze ciało, zdecydowanie powinniśmy stawiać na miód.

Jakie rozróżniamy rodzaje miodu?

Komercyjne miody przechodzą proces filtracji i są poddawane obróbce cieplnej, aby zapobiec krystalizacji cukrów, a także zabić wszelkie drobnoustroje. Wydłuża to okres przydatności do spożycia (źle przechowywany miód może się czasami zepsuć) i uatrakcyjnia produkt w słoiku. Taki proces wpływa jednak negatywnie na zawartość przeciwutleniaczy w miodzie i jego potencjalne korzyści zdrowotne.

Często możemy jednak kupić tzw. surowy miód - jest on nieprzetworzony i nie był pasteryzowany ani filtrowany. Surowy miód pochodzi prosto z ula - po wydobyciu jest odcedzany, aby usunąć wosk pszczeli i ewentualne resztki pszczół, a następnie butelkowany. Ponieważ surowy miód nie zostaje poddany obróbce cieplnej, ma gęstszą, bardziej nieprzejrzystą konsystencję w porównaniu z miodem przetworzonym. Surowy miód nie zawiera pestycydów, herbicydów, chemikaliów ani zanieczyszczeń. Z tego powodu jest czystszy niż przetworzone alternatywy.

Uważany za „króla” wśród miodów, miód manuka jest popularną, ale kosztowną opcją, która jest wytwarzana z nektaru kwitnącego drzewa manuka. Jest bogaty w substancję chemiczną o nazwie metyloglioksal, która według naukowców jest źródłem właściwości antybakteryjnych miodu. W przypadku tego miodu półlitrowy słoik może kosztować nawet 400 złotych. Dlatego lepiej postawmy na prawdziwy, polski miód, najlepiej taki prosto od pszczelarza. Często w swojej ofercie ma je na przykład gazetka Biedronka

Dlaczego miód się krystalizuje?

Ponieważ miód składa się z wody i mieszanki cukrów (głównie glukozy i fruktozy), z czasem cukier może z niego wytrącać. Gdy tak się dzieje, woda oddziela się od cukru, tworząc małe kryształki. Aby zapobiec krystalizacji miodu, przechowuj go w hermetycznym pojemniku w chłodnym, suchym miejscu. Najlepiej też unikać przechowywania miodu w lodówce, gdyż przyspiesza to proces krystalizacji. Miód w takiej postaci nadal może być spożywany. Niektórzy ludzie uważają nawet, że skrystalizowany miód ma bogatszy smak i łatwiej się rozprowadza.

Czy miód to zdrowy wybór dla dziecka?

Prozdrowotne właściwości miodu zależą od sposobu jego przetwarzania oraz jakości kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar. Surowy miód nie jest w żaden sposób podgrzewany, pasteryzowany, klarowany ani filtrowany, więc ta forma zazwyczaj zachowuje więcej prozdrowotnych składników odżywczych, które mogą zostać utracone w przypadku standardowych metod przetwarzania.

Prawdziwy, nieprzetworzony miód ma bardzo różnorodne właściwości. Od lat jest stosowany miejscowo jako środek antyseptyczny. Uważa się, że przyspiesza proces gojenia powierzchownych ran, owrzodzeń i oparzeń. Ponieważ miód składa się głównie z glukozy i fruktozy, dwóch cukrów silnie przyciągających wodę, miód wchłania wodę w ranie, wysuszając ją, co hamuje rozwój bakterii i grzybów.

Miód, szczególnie ciemniejsze odmiany, jest też bogatym źródłem związków chemicznych, takich jak flawonoidy. Stwierdzono, że mają one właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Jego wpływ na zdrowie jest więc nieoceniony. Ma też jednak swoje wady.

Nie przesadzajmy z miodem

Czytając o właściwościach miodu, możemy mieć wrażenie, że jest on lekiem na całe zło. Jednak chociaż miód ma niższy IG niż cukier stołowy, nadal jest bogaty w kalorie i powoduje wzrost poziomu cukru we krwi, dlatego powinien być spożywany z umiarem. Jeżeli chcemy schudnąć, to w zimę nie powinniśmy używać więcej niż 1-2 łyżeczek dziennie.

W przypadku dzieci nie musimy się jednak zazwyczaj przejmować kaloriami. Dlatego spokojnie możemy słodzić miodem herbatki i desery dla dzieci.

Autor
redakcja oseseka
fot.
Materiały partnera