Dieta o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszać ryzyka raka jajników u kobiet po menopauzie - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of the National Cancer Institute".
Dieta o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszać ryzyka raka jajników u kobiet po menopauzie - informują naukowcy z USA na łamach pisma "Journal of the National Cancer Institute".
Ross Prentice wraz z zespołem z Fred Hutchison Cancer Research Center w Seattle analizował dane dotyczące diety kobiet, które przeszły okres menopauzy i zmieniły sposób odżywiania tak, aby obniżyć ilość spożywanych tłuszczy. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy taka zmiana diety wpływa na ryzyko raka jajników oraz endometrium (błony śluzowej wyściełającej macicę) oraz na ryzyko nowotworów ogólnie.
Do badań zaklasyfikowano prawie 20á000 kobiet, które stosowały zmodyfikowaną dietę i 30á000 pań na normalnej diecie. Uczestniczki, które stosowały specjalną dietę, poproszono o zmniejszenie spożycia tłuszczy o 20 proc. oraz o spożywanie warzyw i owoców przynajmniej 5 razy dziennie, a posiłków zawierających pełne ziarna co najmniej 6 razy dziennie. Badania efektów takiego sposobu odżywiania się prowadzono przez 8 kolejnych lat.
Naukowcy zaobserwowali, że przez pierwsze cztery lata od rozpoczęcia stosowania diety ryzyko raka jajników nie zmienia się u zdrowo odżywiających się kobiet w porównaniu z grupą kontrolną. Natomiast w kolejnych czterech latach kobiety stosujące niskotłuszczową dietę są zdecydowanie mniej narażone na zachorowanie na raka jajników.
Nie zaobserwowano różnic pod względem ryzyka raka endometrium, aczkolwiek ryzyko nowotworów złośliwych w grupie kobiet stosujących dietę było nieznacznie mniejsze.
Autorzy pracy planują kolejne badania wpływu zdrowego sposoby odżywiania się na ryzyko zachorowania na nowotwory. KDO
Źródło: PAP - Nauka w Polsce / 2007-10-12