Dania z dodatkiem pomidorów mogą zwiększać odporność naszej skóry na działanie promieni słonecznych, które sprzyjają zmarszczkom i poparzeniom słonecznym.
Dania z dodatkiem pomidorów mogą zwiększać odporność naszej skóry na działanie promieni słonecznych, które sprzyjają zmarszczkom i poparzeniom słonecznym - poinformowało British Society for Investigative Dermatology.
Naukowcy z uniwersytetów w Manchester i Newcastle wykazali, że dodatek pięciu łyżek (55 gramów) przecieru pomidorowego do codziennej diety poprawiał odporność ochotników na szkodliwe promieniowanie ultrafioletowe (UV). Ultrafiolet może sprzyjać przedwczesnemu starzeniu skóry, a nawet jej nowotworom. W skórze ochotników spożywających przecier pomidorowy było więcej strukturalnego białka - prokolagenu, była też o 33 procent odporniejsza na poparzenie słoneczne.
Zdaniem autorów badań korzystne działanie pomidorów może mieć związek z obecnością w pomidorach przeciwutleniacza - likopenu, który nadaje im też czerwoną barwę. Najwięcej likopenu zawierają gotowane pomidory. Wcześniej wykazano związek tej substancji z niższym ryzykiem raka prostaty.
Autorzy badań ostrzegają jednak, że sam likooen nie zastąpi kremu ochronnego. PMW
PAP - Nauka w Polsce / 2008-05-01