Kapusta pekińska po 6 miesiącu

Kapusta pekińska, czyli ząb białego smoka taką nazwę nosi w Chinach gdzie uprawia się ją od V wieku. W Europie i Stanach Zjednoczonych zdobyła popularność dopiero w latach trzydziestych.

Kapusta pekińska, czyli ząb białego smoka taką nazwę nosi w Chinach gdzie uprawia się ją od V wieku. W Europie i Stanach Zjednoczonych zdobyła popularność dopiero w latach trzydziestych, gdzie od razu stała się cenionym warzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. W Polsce znalazła uznanie dopiero w ostatnich latach.

Wysoka, zwarta, o kruchych, wydłużonych, przylegających do siebie liściach.

Zawiera wartościowe białko, witaminy: B1, B2, C i sole mineralne m.in.: sód, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź, fosfor, fluor, karoteny.

Jest spożywana na surowo, w surówkach i sałatkach, oraz gotowana i duszona.Jest równie smaczna dodana w kawałkach do zupy jarzynowej, jak i w surówce z sosem winegret, w połączeniu ze świeżymi pomidorami. Znakomicie nadaje się do potraw duszonych, gulaszów, a także dań z makaronem.