Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu i dlatego żuli surowe liście przed ucztą, a także między poszczególnymi daniami. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach.
Kapusta biała to odmiana botaniczna kapusty warzywnej pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego. Kapustę znali i cenili starożytni Grecy. Rzymianie przypisywali jej właściwości uodparniające organizm na działanie alkoholu i dlatego żuli surowe liście przed ucztą, a także między poszczególnymi daniami. Warzywo od dawna jest popularne w Chinach. Do Polski dotarło przed wiekami i przetrwało do dziś.
Z niezwykłych właściwości kapusty korzystali starożytni Rzymianie, którzy używali jej do leczenia ran oraz wszelkich chorobowych zmian na skórze.
Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B.
Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.
Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów.
Duża zawartość błonnika powoduje, że kapusta jest środkiem przeciwdziałającym zaparciom oraz pomocnym w dietach odchudzających.
Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa.
Kapusta biała dostępna na rynku przez cały rok doskonale znosi przechowywanie, nie tracąc nic ze swoich wartości odżywczych, także w postaci kiszonki. Wykorzystywana jest jako składnik zup, gołąbków, pasztecików, pierogów, surówek.
Ale nie tylko. Okłady z kapusty możemy stosować w przypadku wszelkich zmian skórnych: ran, ropni, wrzodów, pryszczy, pokrzywki, liszajów, odmrożeń i krwawiących hemoroidów. Przynoszą też ulgę w bólach głowy i nerwobólach, bólach reumatycznych, mięśni i stawów, gośćcu i rwie kulszowej. Okłady przygotowuje się ze świeżych i soczystych liści kapusty. Najpierw je obmywamy, osuszamy, a następnie lekko rozgniatamy wałkiem, aż ukaże się sok (nie tłuczemy). Przygotowane w taki sposób kompresy możemy ułożyć w dwóch lub trzech warstwach na chorym miejscu i owinąć je elastycznym bandażem. Po użyciu liście wyrzuca się - do każdego zabiegu używa się świeżych.