Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach dość znacznie różniących się między sobą wielkością, smakiem, a także wartością odżywczą.
Młode strąki i nasiona specjalnych odmian grochu siewnego, z rodziny motylkowatych, szeroko rozpowszechnionego na całym świecie.
Pierwsze wzmianki na temat spożycia groszku zielonego pochodzą z Francji z XVI i XVII wieku.
Groszek zielony jest rośliną jednoroczną o wielu odmianach dość znacznie różniących się między sobą wielkością, smakiem, a także wartością odżywczą. Ziarna groszku są soczyste, delikatne, zielone, niemączyste, słodkie, lekko strawne i bardzo odżywcze. Zawierają m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, witaminy: E, B1, B2, B6, C.
Groszek działa odkwaszająco na organizm, co wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.