Uprawiana była już w starożytności Dzisiaj rośnie niemal na całym świecie, także w Polsce. Cebula doczekała się wielu odmian.
Roślina ta pochodzi z Azji Środkowej i północno-zachodnich Indii. Uprawiana była już w starożytności - główne ze względu na swoje bakteriobójcze właściwości. Dzisiaj rośnie niemal na całym świecie, także w Polsce. Cebula doczekała się wielu odmian - obok najbardziej popularnej, cebuli jadalnej, mamy także malutką szalotkę, czosnkopochodny rokambuł, cebule żółte i czerwone, o smaku łagodnym i ostrym.
Oprócz walorów smakowych, cebula zawiera także wiele cennych substancji, takich, jak: białka, cukry, potas, wapń, fosfor, żelazo, fluor, siarka, witaminę. C, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy i nikotynowy oraz karoten.
Roślina ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi i wywiera korzystny wpływ na pacę przewodu pokarmowego - pobudza apetyt i wspomaga trawienie.
Cebula jest także źródłem kwercetyny, bardzo silnej substancji antyutleniającej, która redukuje nadmiar wolnych rodników tlenu (powstających w szczególnie dużych ilościach podczas procesu spalania tłuszczów nasyconych), a co za tym idzie, zapobiega zagrożeniom nowotworowym.
Ponadto cebula zmniejsza lepkość krwi, podnosi poziom korzystnego cholesterolu HDL, zapobiega powstawaniu w naczyniach krwionośnych płytek miażdżycowych oraz obniża poziom cukru we krwi.
Ma również silne działanie moczopędne, a poza tym rozpuszcza i eliminuje mocznik - dlatego jest doskonałym środkiem leczącym reumatyzm, artretyzm i skazę moczanową.
Cebula jest niskokaloryczna 100g cebuli surowej to tylko 50 kalorii, ale za to dość ciężkostrawna. Szczególnie zaś ta smażona długo zalega na żołądku. Najzdrowsza i najlepiej tolerowana przez organizm człowieka jest cebula surowa, pod warunkiem jednak, że zostanie dokładnie pogryziona. Nie powinno się jednak łączyć cebuli z octem, ponieważ kwas octowy utrudnia jej trawienie.