Jest płożącą się byliną o czerwonych lub różowych kwiatach. Pochodzi Ameryki Południowej, obecnie uprawiany w tropikach i czasem w subtropikach.
Jest płożącą się byliną o czerwonych lub różowych kwiatach. Pochodzi Ameryki Południowej, obecnie uprawiany w tropikach i czasem w subtropikach. Do Europy bataty trafiły przywiezione przez Kolumba. Hiszpanie i Portugalczycy sprowadzili je następnie do Azji i Afryki.
Jadalną częścią rośliny są bulwy o masie 3 kg, koloru żółtobrązowego, białawego lub bladoczerwonego. Po przekrojeniu bulwy wydzielają mleczny, nietrujący sok.
Bulwy zawierają około 16% skrobi oraz około 6% innych cukrów (stąd ich słodkawy smak), dużo witaminy C (23mg/ 100g). Odmiany posiadające żółty lub pomarańczowy miąższ zawierają też dużo karotenu (4mg/100g). 100 g owocu dostarcza 115 kalorii.