Gałka po 12 miesiącu

Uprawa muszkatałowca nie należy do najprostszych. Wiecznie zielone, ozdobne drzewo, które dochodzi do 18 m wysokości.
 

Uprawa muszkatałowca nie należy do najprostszych. Wiecznie zielone, ozdobne drzewo, które dochodzi do 18 m wysokości, wymaga specyficznych warunków: tropikalnego klimatu, żyznej, dobrze przepuszczalnej i wilgotnej gleby, musi być ponadto osłonięte od słońca i wiatru.

Drzewa muszkatołowca rozpoczynają owocowanie w wieku 7-8 lat, a zbiory mogą trwać przez kolejnych 70 lat. Owoce zrywa się, kiedy zaczynają pękać, co świadczy o tym, że osiągnęły pełną dojrzałość. Przypominają one nieco morele lub brzoskwinie. Jednak, to, co najlepsze, kryje się wewnątrz owocu - to szarobrązowa pestka otoczona charakterystyczną czerwoną lub żółtą osnówką, nazywaną kwiatem muszkatałowym. Sama zaś gałka muszkatałowa znajduje się wewnątrz pestki.

Gałka i kwiat muszkatołowy są cenione w europejskiej kuchni od XVI wieku.

Przyprawia się nimi zarówno potrawy słodkie, jak i pikantne.

Słodkawogorzki smak przyprawy idealnie współgra z pasztetami, potrawami mięsnymi, szpinakiem, kalafiorem, brukselką, sosem beszamelowym, małżami, sufletem serowym, piernikami, tartami jabłkowymi i sałatkami.