Ananas po 10 miesiącu

Ananasy charakteryzują się oryginalnym smakiem i aromatem. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych.

Ananasy charakteryzują się oryginalnym smakiem i aromatem.

Zawierają wiele witamin i składników mineralnych - m.in.: witaminę C, A, B, PP, żelazo, do 15% cukrów, a także  bromelinę - enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie.
Enzym ten jest w stanie pochłonąć tysiąckrotnie więcej protein, niż sam waży, dlatego ananasy stosowane są często w różnego rodzajach dietach odchudzających.

Podobno, aby utrzymać zgrabną sylwetkę, wystarczy po każdym posiłku zjeść spory kawałek ananasa.

Świeże owoce i nie konserwowany sok ananasowy mają działanie lecznicze. Pomagają przy niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych, wpływają korzystnie na pracę nerek, naczyń krwionośnych oraz wątroby.

W 100 gramach ananasa znajduje się: 0,5 grama białka, 11,6 gramów węglowodanów, 1,2 grama błonnika, 250 miligramów potasu, 17 miligramów magnezu, 12 miligramów wapnia, 8 miligramów fosforu, 2 miligramy sodu, 0,4 miligramy żelaza, 0,1 miligramy cynku, 60 mikrogramów witaminy A, 0,08 miligramów witaminy B1, 0,02miligrama witaminy B2, 0,2 miligrama witaminy PP, 0,09 miligrama witaminy B6, 25 miligramów witaminy C, 11mikrogramów kwasu foliowego.


Rola, jaką spełnia owoc ananasa:
 
  • wywołuje uczucie sytości;
  • reguluję pracę przewodu pokarmowego;
  • zwalcza infekcje przewodu moczowego;
  • zwalcza przekrwienie zatok;
  • ułatwia trawienie;
  • pomaga w rozpuszczaniu skrzepów krwi;
  • jest przydatny w leczeniu choroby wieńcowej;
  • łagodzi ból gardła.

Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Owoc ten dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także do dań mięsnych. Nie dodawaj ananasa do galaretki, bo nie stężeje.