Pochodzi z Afryki, uprawiany był już w starożytności, w krajach muzułmańskich był niegdyś obiektem kultu. W czasach upadku rzymskiego przywędrował do Europy
Pochodzi z Afryki, uprawiany był już w starożytności, w krajach muzułmańskich był niegdyś obiektem kultu. W czasach upadku rzymskiego przywędrował do Europy.
Obecnie uprawiany jest na całym świecie - głównie w Turcji, Chinach, Indiach, Hiszpanii, USA, Japonii, Włoszech i Francji aż do Loary.
Melony zawierają ok. 16% cukrów, witaminę C, P, kwas foliowy, żelazo, wapń, karoteny, pektyny, sole mineralne i aż 95% wody.
Są stosowane jako środki dietetyczne i witaminowe.
Działa odświeżająco, lekko przeczyszczająco, moczopędnie, regenerująco.
Odmiany
Owoce melona klasyfikuje się po wyglądzie skórki i miąższu. Smak - w zależności od odmiany - jest gorzki, słodki lub mdły, zaś miąższ może mieć kolor biały, żółto-pomarańczowy lub zielony.
- Melony zimowe - skórka żółta, gładka (bez charakterystycznej siateczki), twarda (można je przechowywać przez miesiąc); zielony miąższ posiadający bardzo słaby aromat.
- Melony siateczkowe - wypukły wzór siateczki na żółtawej skórce jaśniejszy niż barwa owocu. Aromatyczny miąższ zwykle łososiowopomarańczowej barwy.
- Kantalupy - skórka bez siateczki pokryta brodawkami lub łuskowata; zwykle mają aromatyczny, pomarańczowy miąższ.
- Melon ogen - owoc stosunkowo mały, pomarańczowożółty, zielonożebrowany; miąższ aromatyczny koloru zielonego.
W Polsce najczęściej można kupić Galię - z żółtą skórką, pokrytą siatką szarych nitek. Najsłodsze są odmiany o skórce koloru moreli. Kupując melon należy lekko ucisnąć go dwoma kciukami w miejscu, skąd wychodziła łodyżka. Jeżeli jest elastyczny, nie za miękki, nie za twardy - możemy go kupić.