Mandarynka po 12 miesiącu

Jest małym drzewkiem o wysokości do 8 m. Pochodzi prawdopodobnie z Indochin. Do Europy mandarynka trafiła na początku XIX wieku.

Jest małym drzewkiem o wysokości do 8 m. Pochodzi prawdopodobnie z Indochin. Obecnie jest uprawiana w wielu krajach, ale największe plantacje występują w Japonii, USA, Brazylii oraz nad Morzem Śródziemnym. Do Europy mandarynka trafiła na początku XIX wieku. Nazwa jej wzięła się od nazwy wyspy Mauritius na Oceanie Indyjskim, którą niegdyś nazywano Mandarą.
 
Owoce mandarynki są spożywane na surowo, a ich cząstki są puszkowane. Zawierają one około 87% wody, 8% cukrów, 0,9% białka,1,9% błonnika, dużo witaminy C (30 mg/100 g), witaminę A i z grupy B, kwas foliowy a także potas, wapń, fosfor, magnez. sód, żelazo i cynk. 100 g owocu dostarcza 40 kilokalorii. Cechą charakterystyczną dla mandarynki jest łatwe oddzielanie się skórki od segmentów miąższu.

Odmiany:

Owoce mandarynki właściwej zawierają dużo pestek, dlatego zastępuje się je w handlu innymi uszlachetnionymi odmianami:
 
  • klementynki (mieszańce mandarynki z pomarańczą gorzką) zawierają małą ilość pestek, natomiast satsuma nie posiadają pestek w ogóle.
  • tangerynka, która różni się od mandarynki właściwej kolorem owocu, (tangerynka jest prawie czerwona).
  • tangela powstała ze skrzyżowania mandarynki z grejpfrutem.