Pochodzi z Azji Mniejszej. Występuje około 45 gatunków wiśni. Owoce to ciemnoczerwone, kuliste pestkowce o soczystym kwaskowatym miąższu.
Pochodzi z Azji Mniejszej. Występuje około 45 gatunków wiśni. Owoce to ciemnoczerwone, kuliste pestkowce o soczystym kwaskowatym miąższu.
Zawiera duże ilości kwasów owocowych, pektyny, mangan, żelaza, wapnia i jodu. Jest dobrym źródłem potasu i dość dobrym źródłem witaminy C. Ponad to zawiera witaminę K, beta karoten i błonnik.
Wiśnie stabilizują pracę serca i chronią przed chorobami układu krążenia.
Zawierają substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów.
Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.
Zalecane są niejadkom, bo poprawiają apetyt.
W diecie dziecka wiśnie mogą pojawić się już po ukończeniu 9 miesiąca życia.