Czarna jagoda pochodzi z Europy i Ameryki Północnej. Rośnie na wrzosowiskach, torfowiskach, podmokłych terenach w wielu miejscach na kuli ziemskiej. Ten nisko rosnący, liściasty krzew rzadko osiąga wysokość powyżej 0.5 m.
Czarna jagoda pochodzi z Europy i Ameryki Północnej. Rośnie na wrzosowiskach, torfowiskach, podmokłych terenach w wielu miejscach na kuli ziemskiej. Ten nisko rosnący, liściasty krzew rzadko osiąga wysokość powyżej 0.5 m. Gałązki jagody czarnej są zielone i kanciaste. Liście mają owalny kształt i są jasno zielone. Kwiaty jagody czarnej są w kształcie dzwonka w kolorze zielonkawo-różowym.
Samo zdrowie
W 100 gramach jagód znajduje się ok. 40 kalorii, nasz organizm dostaje w prezencie także naturalne związki mineralne takie, jak: soda, wapń, żelazo, miedź, fosfor i siarka. Z kolei nasze komórki będą bogatsze o witaminy A, B1, B2, C i PP.
Czarne jagody zaleca się jadać bez cukru, a diabetykom w szczególności, gdyż jagoda zawiera wakcyninę - jest to substancja, która działa podobnie jak insulina. W pewnym stopniu leczy, więc cukrzycę, gdyż obniża poziom cukru we krwi.
Jagoda jest polecana także w przypadkach problemów z zaparciami, owoce w formie nieprzetworzonej i w postaci dżemu działają łagodnie przeczyszczająco.
Z kolei suszone jagody, w postaci herbat oraz skoków, wywołują skutek zupełnie przeciwny, bywa nawet, że leczą biegunki.
Sok z jagód uszczelnia i zabezpiecza tkanki przed wchłanianiem się toksyn, uspokaja trzewia, zwalnia ruch robaczkowy jelit, zobojętnia szkodliwe produkty rozkładu pokarmu, jest nie do zastąpienia, jeżeli chodzi o pomoc przy zatruciach pokarmowych.
Jagoda także poprawia krążenie krwi, uznawana jest nawet za naturalną viagrę, a także oczyszcza organizm z nadmiaru cholesterolu i chroni przed pylicą.
Zanim zaczniemy delektować się jagodami, które sami zebraliśmy w lesie lub kupiliśmy, aby uchronić się przed zarażeniem, np. bąblowicą, należy owoce przed zjedzeniem dokładnie umyć pod strumieniem ciepłej wody.