Pochodzi z podnóża Himalajów, do Europy dotarł w czasie wypraw krzyżowych w XIII wieku. Pod względem produkcji cytryna zajmuje drugie miejsce wśród cytrusów.
Jest małym drzewem (3 - 6 m wysokości). Pochodzi z podnóża Himalajów, do Europy dotarł w czasie wypraw krzyżowych w XIII wieku.
Obecnie uprawiane jest w USA, Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Argentynie i Brazylii. Pod względem produkcji cytryna zajmuje drugie miejsce wśród cytrusów(po pomarańczy słodkiej).
Owoc cytryny zawiera tylko 3% cukrów, a bardzo dużo ( 3-7 %) kwasu cytrynowego, dużo witaminy C (58 mg/100 g) oraz witamin A i B.
Owoce z zielona skórką sa w pełni dojrzałe i mogą posiadać więcej witaminy C i kwasu cytrynowego niż owoce koloru żółtego.
Sok dodawany jest do sosów, sałatek warzywnych i owocowych, marynat, musów, tart, sorbetów, napojów, koktajli i herbaty, w wielu potrawach zastępuje ocet. Starta skórka używana jest do farszów, ciast i deserów.