Banan po 8 miesiącu

Pochodzi z tropikalnych krajów Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. W wielu krajach, w których rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia.

Pochodzi z tropikalnych krajów Azji, Afryki i Ameryki Środkowej. Należy do najstarszych roślin uprawnych. W wielu krajach, w których rośnie, jego owoce stanowią podstawę wyżywienia.

Banan smaczny i zdrowy
Banany mają działanie regenerujące i wzmacniające na błonę śluzową żołądka.
Posiadają serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku oraz jest jednym z przekaźników układu nerwowego i wpływa na dobre samopoczucie.
Regulują poziom cholesterolu i równowagę kwasowo-zasadową płynów ustrojowych, dzięki czemu polecane są w chorobach nerek i artretyzmie.

Banany są cenione za ich wartości odżywcze i smakowe. Zawierają do 20% cukrów (połowa to sacharoza, resztę stanowi - glukoza i fruktoza). W 100 g bananów znajduje się 1,1 g białka, 0,3 grama tłuszczu, 3,4 grama błonnika, 350 mg potasu, 42 mg magnezu (najwięcej wśród owoców), 0,51 mg witaminy B6 (najwięcej wśród owoców), 10 mg witaminy C. Ponad to są źródłem witaminy PP oraz składników mineralnych takich jak: żelazo, miedź, cynk, fosfor, jod i mangan.

Banany spożywane są na surowo, z sałatkami owocowymi, suszone, wędzone, smażone w cieście naleśnikowym lub w głębokim oleju, jako składnik koktajli mlecznych.


Zielone banany, ze względu na zwiększoną zawartość skrobi, są ciężkostrawne, jednak w miarę dojrzewania skrobia zamienia się w glukozę a skórka żółknie. Ponieważ banany spryskiwane są toksycznym środkiem grzybobójczym - tiobenzadolem, trzeba pamiętać, by dokładnie umyć owoc przed spożyciem.

Banany cenione są na całym świecie, zarówno za swoje walory smakowe, jak i możliwość różnorakiego wykorzystania. Przykładowo, w Afryce Zachodniej rozciera się je na masę i wypieka z niej rodzaj chleba zwanego „foutou", który podaje się z pikantnymi sosami mięsnymi i rybnymi. W Ameryce Południowej , Afryce i Azji banany przyprawia się na ostro i smaży na oleju, w Indiach podaje się natomiast faszerowane owoce zapiekane w piecu. Zaś w południowo - wschodniej Azji  spożywa się gotowane pąki męskich kwiatów banana. Istnieje również piwo bananowe, produkowane w Kenii, które wytwarza się ze sfermentowanego wywaru bananowego.