Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka.
Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- jako przeciwutleniacz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz powstawaniu zmian nowotworowych w różnych tkankach i narządach
- wraz z witaminą E wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego zwiększając poziom wytwarzanych ciał odpornościowych
- pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich
- bierze udział w wytwarzaniu, prostaglandyn - substancji zapobiegających stanom zapalnym.
- wpływa na prawidłowy rozwój płodu głównie układu układu nerwowego i odpornościowego.
- jest niezbędny do prawidłowego wzrostu,
Źródła Selenu
- ryby morskie
- oczyszczona sól morska i kopalniana
- wątroba,
- nie oczyszczone produkty zbożowe
- mąki z pełnego przemiału
- drożdże
- czosnek
- grzyby
- pomidory
- orzechy
- kukurydza
- zielony groszek
- ryby
- skorupiaki
- kapusta
- czosnek
- ogórki
- cebula
- seler.
Kiedy jest go za mało.
Niedobór selenu wiąże się głównie z uszkodzeniem mięśnia sercowego (choroba Keshan) i z chorobami układu kostnego (choroba Kashin-Becka).
Niedobory selenu mogą powodować:
- osłabienie
- choroby wątroby i trzustki
- bladość
- dolegliwości mięśniowe
- dolegliwości stawowe
- łamliwe paznokcie
- oznaki starzenia się
- podatność na zakażenia
- zaburzenia czynności serca
- zaburzenia widzenia
- częste przeziębienia
Kiedy jest go za dużo
Nadmiar selenu powoduje:
- łysienie
- uszkodzenia skóry
- uszkodzenie paznokci
- nadwrażliwość
- nudności i wymioty