Selen

Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka.

Selen jest niezbędnym składnikiem organizmu i występuje we wszystkich komórkach. Najwięcej zawierają go: wątroba, nerki, trzustka.


Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
 

  • jako przeciwutleniacz zapobiega przedwczesnemu starzeniu się komórek oraz powstawaniu zmian nowotworowych w różnych tkankach i narządach
  • wraz z witaminą E  wzmacnia funkcjonowanie  układu odpornościowego zwiększając poziom wytwarzanych ciał odpornościowych
  • pomaga w usuwaniu z organizmu toksycznych metali ciężkich
  • bierze udział w wytwarzaniu, prostaglandyn - substancji zapobiegających stanom zapalnym.
  • wpływa na prawidłowy rozwój płodu głównie układu układu nerwowego i  odpornościowego.
  • jest niezbędny do prawidłowego wzrostu,


Źródła Selenu

  • ryby morskie
  • oczyszczona sól morska i kopalniana
  • wątroba,
  • nie oczyszczone produkty zbożowe
  • mąki z pełnego przemiału
  • drożdże
  • czosnek
  • grzyby
  • pomidory
  • orzechy
  • kukurydza
  • zielony groszek
  • ryby
  • skorupiaki
  • kapusta
  • czosnek
  • ogórki
  • cebula
  • seler.


Kiedy jest go za mało.

Niedobór selenu wiąże się głównie z uszkodzeniem mięśnia sercowego (choroba Keshan) i z chorobami układu kostnego (choroba Kashin-Becka).

Niedobory selenu mogą powodować:

  • osłabienie
  • choroby wątroby i trzustki
  • bladość
  • dolegliwości mięśniowe
  • dolegliwości stawowe
  • łamliwe paznokcie
  • oznaki starzenia się
  • podatność na zakażenia
  • zaburzenia czynności serca
  • zaburzenia widzenia
  • częste przeziębienia


Kiedy jest go za dużo

Nadmiar selenu powoduje:

  • łysienie
  • uszkodzenia skóry
  • uszkodzenie paznokci
  • nadwrażliwość
  • nudności i wymioty