Chrom w ustroju spełnia rolę w przemianie cukrów, jego obecność jest również konieczna do prawidłowego metabolizmu białek i tłuszczów. Niedobór chromu mogą się objawiać zaburzeniami neurologicznymi i nieprawidłowymi przemianami biochemicznymi cukrów.
Chrom w ustroju spełnia rolę w przemianie cukrów, jego obecność jest również konieczna do prawidłowego metabolizmu białek i tłuszczów. Niedobór chromu mogą się objawiać zaburzeniami neurologicznymi i nieprawidłowymi przemianami biochemicznymi cukrów.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- jest niezbędny dla normalnego rozwoju organizmu człowieka, który zawiera około 6 miligramów tego pierwiastka.
- poprzez pobudzanie aktywności komórek beta trzustki wpływa na produkcję insuliny, a przez to aktywnie uczestniczy w przemianach węglowodanów.
- zwiększa magazynowanie glukozy w mięśniach wspomagając syntezę glikogenu.
- stymuluje przemiany energetyczne i syntezę kwasów tłuszczowych, pobudza transport aminokwasów do komórek.
- przeciwdziała powstawaniu otyłości ponieważ ogranicza odkładanie tłuszczów.
- zapobiega powstawaniu miażdżycy przez regulację poziomu lipidów w krwi oraz wpływa na utrzymanie równowagi pomiędzy poziomem cholesterolu LDL i HDL.
Źródła Chromu
- drożdże piwne,
- niskoprzetworzone kasze i płatki,
- pełnoziarnisty chleb,
- ser,
- jaja,
- chude mięso,
- wątroba cielęca, nerki wieprzowe,
- ryby,
- sałata,
- groszek zielony,
- brokuły,
- sok winogronowy,
- mięso indycze,
- owoce morza,
- kurczaki,
- olej,
- kiełki pszenicy
- grzyby
Kiedy jest go za mało.
Niedobór chromu występuje rzadko przy diecie ubogiej w białko zwierzęce. Niedostateczne spożywanie chromu może przyczynić się do wystąpienia cukrzycy i miążdżycy naczyń.
Przy deficycie występować mogą:
- bóle głowy
- drażliwość
- nudności
- nastroje depresyjne
- niepokój
- stany lękowe
- zmęczenie
- nietolerancja na glukozę
- zaburzenia w gospodarce białek i lipidów
- utrata masy ciała
Kiedy jest go za dużo
Nadmierne nagromadzenie chromu w organizmie lub spożywanie go w dużych dawkach może zaburzyć działanie insuliny lub stymulować powstawanie nowotworów.