Łosoś

To jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich.

To jedna z najszlachetniejszych ryb słodkowodno-morskich. Kiedyś był symbolem luksusu, dziś jest tak popularny jak karp. W supermarketach w 2003 roku Polacy wydali na łososie ponad 36 mln. złotych. W polskich restauracjach jest to najczęściej zamawiana ryba.

Istnieje wiele odmian tej ryby. Najpopularniejszy jest łosoś z Atlantyku (islandzki, szkocki, irlandzki, oraz niewątpliwie królujący u nas pod względem popularności łosoś norweski) i z Pacyfiku. Smakosze natomiast szczególnie cenią sobie odmianę bałtycką. W przeciwieństwie do pochodzącej z hodowli, łatwo dostępnej odmiany norweskiej, nasz łosoś żyje w warunkach naturalnych.

Smaczna i zdrowa.
Mięso łososia ma charakterystyczną pomarańczowo-różowawą barwę (kolor ten jest bardziej znany po prostu jako łososiowy. Odmiana bałtycka i pod tym względem jest wyjątkowa, ponieważ jej mięso jest białe.

Smak mięsa łososia jest łatwo rozpoznawalny i nawet przeciwnicy ryb przyznają, że jedyny w swoim rodzaju. Nie musimy rzecz jasna nikogo przekonywać, że mięso łososia jest zdrowe, przede wszystkim dzięki zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych z grupy Omega-3, obniżających poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływających na pracę serca. Jest bogate w białko, witaminy A, D i E oraz liczne minerały.

Łosoś idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania. Bardzo popularny jest łosoś wędzony. Można też przyrządzać z tej ryby niezwykle smaczne farsze (np. do kulebiaków), pasztety i szaszłyki.