Fosfor

Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu.

Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor, aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia, przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego.


Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
 

  • uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych,
  • jest budulcem błon komórkowych, tkanek miękkich, takich jak nerki, serce, mózg, mięśnie,
  • jest potrzebny podczas wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek
  • bierze udział w wielu procesach metabolicznych i reakcjach chemicznych pomagając m.in. w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów.
  • do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.
  • odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca,
  • jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek.
  • do utrzymywania prawidłowego pH w organizmie,
  • współdziałając z witaminą B, umożliwia wchłanianie glukozy
  • podtrzymuje witalność organizmu,
  • łagodzi bóle w zapaleniu stawów.


Źródła Fosfor

Większość produktów żywnościowych bogata jest w fosfor. Duże ilości fosforu zawierają:

  • ryby,
  • drób,
  • mięso,
  • pełne ziarna zbóż,
  • jajka,
  • orzechy,
  • warzywa strączkowe.


Kiedy jest go za mało.

Prawidłowa dieta codzienna dostarcza wystarczającą ilość fosforu, stąd przypadki niedoboru fosforu zdarzają się sporadycznie. Objawy niedoboru to:

  • stany osłabienia,
  • zaburzenia w budowie masy kostnej,
  • nieregularny oddech,
  • zmęczenie,
  • zaburzenia nerwowe.


Kiedy jest go za dużo

Zwiększone spożycie fosforu wywołuje naruszenie równowagi mineralnej i obniżenie poziomu wapnia.