Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu.
Fosfor znajduje się we wszystkich żywych komórkach i pokarmach a około 80% fosforu występuje w połączeniach z wapniem w kościach i zębach, nieco mniej w mięśniach i mózgu. Fosfor, aby był w pełni aktywny, wymaga obecności witaminy D oraz wapnia, przy czym wapń i fosfor współdziałają najefektywniej, gdy występują w proporcji dwa do jednego.
Do czego jest potrzebny naszemu organizmowi
- uczestniczy w przewodzeniu bodźców nerwowych,
- jest budulcem błon komórkowych, tkanek miękkich, takich jak nerki, serce, mózg, mięśnie,
- jest potrzebny podczas wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek
- bierze udział w wielu procesach metabolicznych i reakcjach chemicznych pomagając m.in. w uwalnianiu energii z białek, węglowodanów i tłuszczów.
- do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów.
- odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca,
- jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerek.
- do utrzymywania prawidłowego pH w organizmie,
- współdziałając z witaminą B, umożliwia wchłanianie glukozy
- podtrzymuje witalność organizmu,
- łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
Źródła Fosfor
Większość produktów żywnościowych bogata jest w fosfor. Duże ilości fosforu zawierają:
- ryby,
- drób,
- mięso,
- pełne ziarna zbóż,
- jajka,
- orzechy,
- warzywa strączkowe.
Kiedy jest go za mało.
Prawidłowa dieta codzienna dostarcza wystarczającą ilość fosforu, stąd przypadki niedoboru fosforu zdarzają się sporadycznie. Objawy niedoboru to:
- stany osłabienia,
- zaburzenia w budowie masy kostnej,
- nieregularny oddech,
- zmęczenie,
- zaburzenia nerwowe.
Kiedy jest go za dużo
Zwiększone spożycie fosforu wywołuje naruszenie równowagi mineralnej i obniżenie poziomu wapnia.