Herbata w diecie małego dziecka.

Herbata podobnie jak kawa jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej teinę.

czy dziecko może pić herbatę

Herbata podobnie jak kawa jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej teinę. Dzieciom do pierwszego roku życia podajemy herbatki owocowe, z kopru włoskiego, które nie zawierają związków pobudzających. Powyżej roku możemy powoli wprowadzać czarne, zielone herbaty, jednak, aby były one napojem polecanym dla dzieci należy parzyć je w odpowiedni sposób.

Herbata czarna - zawiera najwięcej substancji pobudzających, w tym teinę i kofeinę - szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę tą należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Działanie teiny jest wówczas neutralizowane przez garbniki przedostające się z liści herbaty do naparu Przygotowując herbatę dla dzieci parzymy ją w dużym naczyniu, dłużej niż 3 minuty, najlepiej w dzbanku, następnie wlewając do kubeczka dziecka rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar herbaty.

Herbata zielona - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna, różni się jedynie tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Dzięki temu w naparze z herbaty zielonej znajdują się, korzystne z punktu widzenia zdrowia, związki mające działanie przeciwutleniające. Herbatę zieloną, podobnie jak czarną należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające.

Prawdziwą zieloną herbatę z liści (nie z torebek), z której otrzymujemy mocny napar, dobrze jest parzyć kilkakrotnie i podawać dziecku napój dopiero z 2, 3 parzenia.
 
Herbata roibos - otrzymywana z drzewa zaliczanego do roślin motylkowych, rosnącego w południowej Afryce. Herbata roiboos nie zawiera kofeiny, charakteryzuje się niską zawartością teiny. Śladowa ilość garbników sprawia, że herbata roiboos nie ma gorzkiego posmaku w przeciwieństwie do herbaty zielonej. Herbata roiboos bogata jest w substancje przeciwutleniające. Herbatę roiboos należy parzyć podobnie jak czarną. Jest herbatą polecaną do wprowadzania jako pierwsza.

Herbata biała - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna i zielona; różni się ona czasem zrywania. Biała herbata jest zrywana zanim liście rozwiną się całkowicie, a pąki pokryte są jeszcze białym meszkiem (stąd nazwa herbaty). Proces produkcji białej herbaty jest podobny do zielonej - nie jest ona poddawana fermentacji. Zawartość substancji przeciwutleniających jest jeszcze wyższa niż w zielonej herbacie, a zawartość teiny jeszcze niższa (szacuje się, że ok. 15 mg na kubek). Aby herbata miała działanie uspokajające należy parzyć ją długo (powyżej 3 minut); Polecana jest dla dzieci jeszcze bardziej niż zielona ze względu na słodszy smak (brak goryczki) oraz brak posmaku „trawy".

tekst dla osesek.pl: Magdalena Wojciechowska, dietetyk

 

fot.
Fotolia